18-02-08

Newfoundland en Labrador

Afbeelding:Newfoundland and Labrador-map.png Afbeelding:Coat of arms of Newfoundland and Labrador.png

Newfoundland en Labrador heeft hoofdstad is St. John's Het is de tiende provincie die tot Canada toetrad. Het heeft een eigen dialect, het Newfoundland English. Het eigen Franse dialect is nagenoeg uitgestorven. Pas sinds 1949 behoort de voormalige Britse kolonie Newfoundland tot Canada.De hoofdstad St. John's telt 99.182 inwoners (2001)

De provincie telt ongeveer 509.677 inwoners waarvan zo'n 95% op het eiland Newfoundland woont. Van hen spreekt 98,5% Engels als moederstaal. De economie van de provincie is vooral gebaseerd op olie en visserij. Olie beslaat zo'n 44% van de totale export van Newfoundland en Labrador en het levert de grootste bijdrage aan de economische groei.

Geografie

Newfoundland en Labrador bestaat uit het eiland Newfoundland, ten oosten van het Canadese vasteland in de golf van St. Lawrence gelegen, en het gebied Labrador, een gebied dat in het noordoosten van het Labrador-schiereiland, dat verder tot de provincie Québec behoort. De provincie Newfoundland en Labrador beslaat zo'n 405.720 km² waarvan het eiland Newfoundland zo'n 27% uitmaakt.

St. John's, Newfoundland en Labrador
St. John's, Newfoundland en Labrador

Geschiedenis

De eerste Europeanen waarvan bekend is dat zij de Noord-Amerikaanse kusten bereikte waren Vikingen uit voornamelijk Noorwegen. In 982 ontdekte Erik de Roode Groenland en vestigde de vikingen daar diverse nederzettingen. Van daaruit bereikten zij enkele jaren later de kust van Noord-Amerika. Eén van de nederzettingen die zij onder onder andere Leif Eriksson stichtte was L'Anse aux Meadows op het huidige Newfoundland.

Deze nederzettingen waren van vrij korte duur en tot de ontdekkingsreizen van Christoffel Columbus was de kennis in Europa over de Nieuwe Wereld verdwenen, of alleen in enkele legenden bekend. In 1497 herontdekte John Cabot waarschijnlijk Newfoundland. In opdracht van koning Hendrik VII voer hij met achttien man op de Matthew naar het westen om een vaarroute naar Azië te vinden. Te Newfoundland vond hij sporen van mensen, maar hij ontmoette geen indianen. Engeland was destijds niet bij machte om het gebied te koloniseren, terwijl de Spanjaarden en Portugezen zich op zuidelijkere streken richtten. Het zou nog 75 jaar duren voordat Europeanen zich er permanent zouden vestigen[2] en het zou nog tot laat in de achttiende eeuw duren aleer er nederzettingen van betekenis in wat nu Newfoundland en Labrador is ontstonden.

Korte tijd na de ontdekking door Cabot begonnen vissers al wel de visrijke wateren nabij Newfoundland te exploiteren. Intussen werd het gebied en de wateren eromheen verkend door ontdekkingsreizigers als Giovanni da Varrazano en Jacques Cartier.

Na de Franse nederlaag in de Franse en Indiaanse oorlog in 1763 werd langzaam maar zeker het gebied meer en meer verkend door de Britten. Vanaf de jaren 1830 werd het achterland van Labrador verkend en in kaart gebracht. Newfoundland werd pas in 1822 voor het eerst te voet overgestoken en pas in de tweede helft van de 19e geheel in kaart gebracht.

Gedurende lange tijd nadat Canada in 1867 gevormd werd, bleef Newfoundland een Engelse kolonie. In 1854 verkreeg het gebied intern zelfbestuur. In 1869 wees de bevolking in een referendum vereniging met Canada af. Na twee referenda in 1948 stemde een zeer kleine meerderheid van de Newfoundlanders in met vereniging, waarna Newfoundland op 31 maart 1949 toetrad tot de Confederatie als de tiende provincie, onder de naam "Newfoundland". In 2001 werd de naam van de provincie officieel gewijzigd in "Newfoundland en Labrador".

Labrador_fullmap
 

Labrador is een regio in Canada, gelegen op het Labrador-schiereiland. Het gebied is het deel van de provincie Newfoundland en Labrador dat op het Noord-Amerikaanse vasteland ligt. Het vormt het noordoostelijke deel van het Noord-Amerikaanse continent en wordt ten westen en zuiden begrensd door de provincie Québec.

Labrador telde in 2001 27.860 inwoners waarvan ongeveer 1/3 deel oorspronkelijke bewoners zijn, voornamelijk Inuit en Innu. Het gebied beslaat een oppervlakte van zo'n 294.330 km2. Het gebied is vernoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger João Fernandes Lavrador die het gebied aan het eind van de 15e eeuw bezocht.

Newfoundland en Labrador Heritage

officielle website

04:15 Gepost door Hexana in PR New Foundland | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, proviencie, reizen, toerisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.