20-02-08

Nunavut

Afbeelding:Nunavut-map.png Wapen van Nunavut

Nunavut heeft als hoofdstad  Iqaluit . Het is het jongste en grootste van de Canadese territoria: het gebied beslaat bijna één vijfde van Canada.

Op 1 april 1999 werd het officieel afgesplitst van de Canadese Northwest Territories, nadat de grenzen reeds in 1993 waren bepaald in de Nunavut Act en de Nunavut Land Claims Agreement Act. Het gebied, dat ruim twee miljoen km² groot is, loopt van Saskatchewan en Manitoba tot Ellesmere en Baffineiland. De Koningin Elizabetheilanden behoren voor het grootste deel tot Nunavut.

Inuit, Arviat (Foto: Patrick André Perron)
Inuit, Arviat

Nunavut is het woongebied van de grootste groep Canadese eskimo's (Inuit). In hun taal (het Inuktitut) betekent Nunavut Ons land. De hoofstad werd voorheen Frobisherbaai genoemd en bevindt zich op de Baffineiland in het oosten. Op 5 maart 1999 werd Paul Okalik verkozen tot premier van Nunavut. Zijn regering stimuleerde de cultuur en de taal van de Inuit. Het Inuktitut werd de voertaal van het bestuur en op scholen. Op scholen werden vanaf dat moment de Inuit-tradities onderwezen. Op 5 maart 2004 werd hij herkozen voor een tweede termijn als premier.

Volgens een schatting uit 2007 heeft Nunavut 31.113 inwoners.

Bij de volkstelling van 2001 had het gebied 26.745 inwoners, waarvan 22.560 mensen zichzelf als Inuit beschouwde (84,35%), 95% als Indiaan (0,36%), 50 als Métis (0,19%) en 3.945 als niet-inheems (14,27%).

Nunavut heeft 4 officiële talen, namelijk: Inuktitut, Inuinnaqtun, Frans en Engels.

Baffineiland (Engels: Baffin Island, Inuktitut: , Qikiqtaaluk, Frans: Île de Baffin) is een van de Canadese Arctische Eilanden in het territorium Nunavut. Het is het grootste eiland van Canada, en het op vier na grootste ter wereld met een oppervakte van 507,451 km2. Het heeft een bevolking van 11.000 inwoners (2004).

De naam is afkomstig van de Britse ontdekkingsreiziger William Baffin. Het eiland was ook bekend bij de Noren als Helluland. De hoofdstad van Nunavut, Iqaluit, vroeger Frobisher Baai, ligt in het zuiden van Baffin. Ten zuiden van het eiland ligt de Straat Hudson, de Baffinbaai, en iets verder Groenland. Het Foxe Bassin en de Golf van Boothia scheiden Baffin van de rest van de archipel. Het eiland heeft een arctisch klimaat. De winters zijn extreem koud en daarom is er ook geen waterleiding op het eiland, omdat die te snel zou bevriezen.

Bathursteiland (Engels: Bathurst Island) is een van de Koningin Elizabetheilanden in de Canadese Arctische Archipel. Het behoort bestuurlijk tot het territorium Nunavut.

Het is onbewoond en heeft een oppervlakte van 16.042 km² en is daarmee qua grootte het 13e eiland van Canada. Het hoogste punt is Stokes Range en meet 457 m.

Bathurst Island werd rond de 11e eeuw bewoond door het Thulevolk, voorouders van de huidige Inuit. De poolonderzoeker William Parry ontdekte het eiland in 1819 opnieuw en vernoemde het naar Henry Bathurst, de toenmalige Britse minister van Oorlog en Koloniën.

In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw trok het polair wandelpad in noordelijke richting over het eiland.

De Belchereilanden (Engels: Belcher Islands) vormen een archipel in het zuidoosten van de Hudsonbaai in Canada. Ze liggen in de regio Qikiqtaaluk in het territorium Nunavut. De eilanden hebben een gezamenlijke oppervlakte van ca 2.800 km² en een inwonertal van ongeveer 750.

De eilandengroep bestaat uit zo’n 1.500 eilanden, waarvan de grootste zijn: Flaherty-eiland, Kugongeiland, Moore-eiland, Tukarakeiland, Innetallongeiland, Wiegandeiland, Spliteiland, Snape-eiland en Mavoreiland. In het noorden van Flaherty-eiland ligt Sanikiluaq, de meest zuidelijke gemeente van Nunavut.De Belchereilanden werden in 1610 door Henry Hudson ontdekt en later naar de Britse ontdekkingsreiziger en poolonderzoeker Edward Belcher vernoemd.De archipel is 1,64 tot 2,34 miljard (Ga) ontstaan tijdens het Proterozoïcum. Hun zeldzame, sliertige vorm danken de eilanden aan het feit dat klastische afzettingsgesteente en stollingsgesteente door erosie aan bodemdalingen onderhevig waren waardoor de hardere gesteenten boven de zeespiegel bleven.

Jenny Lindeiland (Engels: Jenny Lind Island) is een van de Canadese Arctische Eilanden. Het ligt in de regio Kitikmeot in het territorium Nunavut. Het is onbewoond en heeft een oppervlakte van 420 km².Het eiland is genoemd naar de Zweedse operazangeres Jenny Lind.

04:15 Gepost door Hexana in PR Nunavut | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, provincie, reizen, toerisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.