22-02-08

Yukon

Afbeelding:Yukon Territory-map.pngWapen van Yukon

Yukon is een territorium van Canada. Het vormt het meest noordwestelijk gelegen deelgebied van Canada.

De Yukon werd een populaire bestemming in 1896, toen er goud werd gevonden in Bonanza Creek, nabij Dawson City. Dit was het startsein voor de Klondike Goldrush. Goudzoekers werden met bootladingen tegelijk vanuit Canada en de Verenigde Staten aangevoerd. In deze periode werd ook de White Pass & Yukon Route aangelegd. De Yukon is ook een rivier in het Yukon territorium en Alaska.

Geografie

Typisch berglandschap in Yukon Territory
Typisch berglandschap in Yukon Territory
Het territorium heeft een totale oppervlakte van 482.443 km², waarvan meer dan de helft bebost is. Het ligt ten noorden van de 60e breedtegraad tussen Alaska en de Northwest Territories in. Ten zuiden van de Yukon ligt Brits-Columbia terwijl het in het noorden reikt tot aan de Beaufortzee. De grens met de NWT loopt grotendeels langs de continentale waterscheiding.

Het hoogste punt is de top van Mount Logan op 5959 m boven zeeniveau. Het is tevens Canada's hoogste berg. De berg is onderdeel van het Nationaal park Kluane.

Het klimaat kent vele uitersten: 's zomers kan het meer dan 30°C worden, terwijl in de winter de temperatuur onder de -60°C kan zakken.

Het Yukon Hotel in Dawson City
Het Yukon Hotel in Dawson City

Het territorium telt 31.229 inwoners (2006), waarvan er 23.272 (2005) in de hoofdstad Whitehorse wonen.

Tijdens de goldrush rond 1896 steeg het inwonertal van Dawson City tot 40.000. Toen er geen goud meer te vinden was daalde dat aantal snel. Tegenwoordig wonen er ongeveer 2000 mensen in Dawson City.

Het nationaal park Kluane ligt in het zuidwesten van het territorium Yukon in Canada. Het park, dat is opgericht in 1976, omvat zo'n 22.000 km². In het park ligt Mount Logan, met zijn bijna 6000 meter de hoogste berg van Canada. Het landschap van het park wordt gedomineerd door bergen en gletsjers.

Nationaal Park Kluane is samen met Wrangell-St. Elias, Glacier Bay en Tatshenshini-Alsek opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

06:00 Gepost door Hexana in PR Yukon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: provincie, canada, goud |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.