23-02-08

Yukon-Dawson City -Goudkoorst

image

Dawson City is een stad in het Canadese Yukon Territory. De stad heeft minder dan 2000 inwoners maar staat bekend om de goudkoorts die eind 19e eeuw op gang kwam. De goudzoekerskoorts van 1898 veranderde deze afgelegen plaats midden in de wildernis in de grootste stad (40.000 inw.) ten westen van Winnipeg en ten noorden van Seattle. De dagen zijn lang in de zomers van Dawson City. Activiteiten in dit stadje zijn onder andere een rondleiding door de goudvelden, een bezoek aan het Diamond Tooth Gerties Casino, boottrips op de rivier de Yukon en een bezoek aan de Gaslight Follies show in het Palace Grand Theatre. Dawson City ligt 248 km ten zuiden van de noordpoolcirkel en wordt gezien als toegangspoort naar dit gebied.

Afbeelding:Dawson1.jpg

Toen de goudmijnen uitgeput raakten, trokken de meeste bewoners weer weg uit dit barre gebied, en nam de plaats qua betekenis en bekentenis steeds verder af. Het dieptepunt hiervan werd officieel bevestigd in 1952, toen de stad zijn functie als hoofdplaats verloor aan Whitehorse.

Goudkoorts

In 1896 werd in Dawson City goud ontdekt op de plek waar een Indiaans visserskamp was gevestigd. Deze ontdekking leidde tot een ware stormloop waarbij duizenden mensen vanuit de hele wereld naar deze regio trokken. Na de turbulente Gold Rush riep de Canadese regering in 1898 de Yukon officieel uit tot een van de Canadese Territories.

De ontdekking van goud in 1896 die de ingrijpende Goudkoorts van Klondike in gang zette, wordt doorgaans toegeschreven aan drie pioniers uit de Yukon-regio. Het gebeurde allemaal op een zonnige namiddag in augustus toen George Carmack, Dawson Charlie en Skookum Jim langs Rabbit Creek trokken (later omgedoopt tot Bonanza Creek). Een andere versie van het ontdekkingsverhaal is dat ene mevrouw Carmack het goud aantrof toen ze George's kleren waste. Omdat er geen aanvoer van goederen van buitenaf bestond, pakten de mijnwerkers hun eigen voorraden in voor een tocht van 800 kilometer over woest terrein, bergpaden (bv. de Chilkoot en White Pass), meren en de Yukon-rivier.

dawson-view2

Klimaat

Dawson City heet een (sub)poolklimaat. In juli kan het gemiddeld zo'n 23°C worden, maar in januari is het ongeveer -31°C. Dus, net als wel meer plaatsen in het noorden van Canada, grote temperatuurschommelingen.

 Goudkoorts van Klondike

goud 2goudklomp

In 1896 werd goud gevonden in de Bonanza Creek, nabij Dawson City in Yukon Territory, Canada. Toen een aantal mijnwerkers in 1897 met hun goud in Seattle aankwamen, begon de grootste goudkoorts die de wereld tot dan toe had gezien. Duizenden goudzoekers trokken naar de regio Klondike in Yukon en daarom wordt deze beweging Klondike Goldrush genoemd. Dawson City groeide binnen een paar maanden tot een metropool van wel 40.000 inwoners.

De goudzoekers (miners) konden gebruikmaken van twee routes naar de Klondike: via land of via zee. De over-landroute ging dwars door Brits-Columbia en de zeeroute ging via de Inside Passage, een vaarroute tussen de eilanden voor de westkust van Canada. De meeste goudzoekers namen de route via zee. Ze kwamen dan in Skagway, Alaska aan, en moesten dan de Chilkoot pas oversteken. Na het nemen van de pas werd een vlot gebouwd en kon men de Yukon rivier afzakken tot Dawson City.

De goudvoorraad was snel uitgeput. Toen in 1899 in Nome in Alaska goud werd gevonden vertrokken de goudzoekers.

een zeer intersante site over yukon hier

06:00 Gepost door Hexana in PR Yukon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, goud, toerisme |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.