02-03-08

Niagara falls Ontario

Aerial View of Niagara Falls - Ontario - Canada
  Aerial View of Niagara Falls - Ontario - Canada

Treinstation van Niagara Falls Treinstation van Niagara Falls

Niagara Falls is een stad in de Canadese provincie Ontario met 78.815 inwoners (2001). De stad ligt aan de rivier Niagara tegenover de gelijknamige Amerikaanse stad Niagara Falls in de staat New York. Bijna allesbepalend in de stad zijn de Niagarawatervallen, die honderdduizenden toeristen naar de stad lokken.De regio rondom de Niagarawatervallen was sinds de 17e eeuw regelmatig bewoond, eerst door Irokezen, daarna door Europese immigranten, die gefascineerd waren door de watervallen. In de vroege 19e eeuw begon het toerisme naar de watervallen en sinds de stichting van de stad in 1903 is dit voor Niagara Falls de belangrijkste bron van inkomsten. Als gevolg daarvan kent de stad een zeer groot aantal hotels.

niagara14pg

niagara1024

Niagara Falls Ontario Canada3

De Niagarawatervallen (Engels: Niagara Falls, Frans: Chutes Niagara) behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara.

Het verval van de watervallen is niet erg groot, gemiddeld ongeveer 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert maken ze tot een groot spektakel. Vanaf de Amerikaanse kant sta je naast het water dat over de rand naar beneden valt. Vanaf de Canadese kant kun je niet alleen de American Falls maar ook de Horseshoefalls in hun volle glorie bewonderen.

Er wordt in Niagara veel elektriciteit opgewekt en de hoeveelheid water die over de watervallen naar beneden stort is dan ook vrij nauwkeurig geregeld. De watervallen hebben zich in geologisch ijltempo door het dal van de rivier de Niagara heen bewogen en een stukje verder stroomafwaarts is te zien met wat voor kracht de maalstroom van het gevallen water de rotsen aan de voet van de val heeft uitgehold. Er zijn daar nauwe sleuven van vele meters diep in de rotsen gevonden waar nauwelijks een mens in past. Het is dan ook niet verstandig zich aan de voet van de waterval te begeven, van daar keert niemand terug.

Toeristen kunnen de watervallen van dichtbij bekijken door plaats te nemen op de Maid of the Mist, een bootje waarmee zeer dicht langs de watervallen wordt gevaren. De toeristen op het bootje krijgen van de organisatie achter deze attractie een regenjas om, zodat zij en hun fotomateriaal niet nat worden.

De drie watervallen

Horseshoe Falls

Horseshoe Falls
Horseshoe Falls

De Horseshoe Falls, ook bekend als Canadian Falls, is het bekendste deel van de Niagarawatervallen. Ongeveer 90% van het water van de rivier de Niagara stroomt over de Horseshoe Falls, terwijl ongeveer 10% over de American Falls stroomt. De naam 'hoefijzerwaterval' komt van de halfronde vorm die deze waterval heeft. Dit deel van de Niagarawatervallen ligt op de grens van de Verenigde Staten en Canada, voor het grootste deel op Canadees grondgebied, om precies te zijn tussen Terrapin Point op Goat Island in de staat New York en Table Rock House in Ontario.

De Horseshoe Falls zijn 671 meter (2,200 ft) breed. In het midden van de Horseshoe Falls is het water ongeveer 3 meter (10 ft) diep en passeert het de rand van de waterval met 32 km/u (20 mph). De hoogte van de waterval is 53 meter (173 ft). De diepte van de rivier aan de voet van de watervallen is zelfs meer dan de hoogte van de waterval, namelijk 56 meter (184 ft) naar schatting.

American Falls

American Falls en Bridal Veil Falls
American Falls en Bridal Veil Falls

De American Falls is de grootste van de twee Niagarawatervallen die volledig in de Verenigde Staten liggen. De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter (830 ft) in een rechte lijn. De totale lengte van de gebogen rand is ongeveer 290 m (950 ft). De diepte van het water aan de top van American falls bedraagt slechts 0,6 m (2 ft).

Bridal Veil Falls

De kleinste van de drie watervallen is de Bridal Veil Falls. Net als de American Falls ligt deze waterval volledig op grondgebied van de Verenigde Staten, tussen Luna Island en Goat Island. De Bridal Veil Falls meet aan de top slechts 17 meter (56 ft). Het verval van Bridal Veil Falls is 24 m (78 ft), gemeten tot aan de rotsblokken onderaan de watervallen. Aan de voet van de watervallen ligt, 31 m (103 ft) onder de top, de Maid of the Mist Pool. Het totale verval bedraagt 55 meter (181 ft).

06:15 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, ontario, falls |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.