07-03-08

Geschiedenis Van Toronto

toronto-city-guide-ga-2

De eerste Europeanen die de omgeving van Toronto verkenden waren Franse handelaren, in het jaar 1750. De eerste inwoners van Europese afkomst waren vluchtelingen uit de Verenigde Staten die de Revolutionaire Oorlog ontvluchtten en daarvoor naar Ontario trokken.

In 1793 kreeg de stad de officiële naam “York” toegewezen door Luitenant John Graves Simcoe toen hij de stad koos als nieuwe hoofdstad van het toenmalige “Upper Canada”. Toch was de ‘stad’ nog zeer klein, en in 1800 woonden er ongeveer 50 gezinnen. In 1813, tijdens de "Oorlog van 1812", werd York veroverd en werden vele gebouwen verbrand door Amerikaanse soldaten. Doordat veel immigranten naar Canada trokken, groeide Toronto behoorlijk snel gedurende de rest van de 19e eeuw. Op 6 maart 1834 kreeg de stad haar originele naam ‘Toronto’ terug. In dat jaar was Toronto al een belangrijke haven voor stoombootverkeer geworden, en kreeg de stad voor het eerst straatverlichting. Door de industrialisering rondom het jaar 1870 zou Toronto uitgroeien tot één van de grootste economische centra van de “Canadese Confederatie”.

Dag van de Arbeid in Toronto, 1900
Dag van de Arbeid in Toronto, 1900

Rondom het jaar 1920 was Toronto de tweede stad van Canada, zowel qua bevolkingsaantal als qua economische rol, in beide gevallen was Montréal toentertijd de belangrijkste stad van het land. Desondanks was de aandelenhandel de “Toronto Stock Exchange” in 1934 de grootste van Canada. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een enorm aantal immigranten uit Europa naar Toronto. Tegen het jaar 1980 werd het de grootste stad van het land, en grote bedrijven en internationale banken begonnen zich in Toronto te vestigen.

Het woord “Toronto” komt uit de Iroquois taal, en betekent letterlijk “plaats waar bomen in het water staan”. Deze betekenis slaat op de regio ten noorden en ten zuiden van wat inmiddels bekend staat als ‘Lake Simcoe’ (toen Lake Toronto’), waar de Huron Indianen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, hun visvangst uitvoerden.

04:45 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, ontario, hoofsstad, toronto, geschiedenis |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.