10-03-08

Calgary-Alberta

calgary_skylineCalgary is de grootste stad van de Canadese provincie Alberta, gelegen op ongeveer 80 kilometer afstand van de Canadese Rocky Mountains. Calgary had in april 2006 een inwonertal van 991.759 (agglomeratie: 1.060.300). Het is de op drie na grootste stad van Canada, na Toronto, Montréal en Vancouver. De inwoners van Calgary staan bekend als Calgarians. De stad is een populaire bestemming voor wintersporters door het grote aantal nabijgelegen ‘vakantieparken’ in de bergen. De economie van de stad bestaat vooral uit de petroleumindustrie, ook al worden de landbouw, het toerisme en technologie steeds belangrijker. In 1988 organiseerde Calgary de Olympische Winterspelen. De burgemeester van de stad is Dave Bronconnier. Aan de “University of Calgary” studeren meer dan 28.000 studenten.

-Calgary_Alberta_circa_1885
Het ontstaan van Calgary

In het gebied waar de stad tegenwoordig ligt woonden duizenden jaren geleden al ‘’Blackfoot’’ indianen, één van de indianenstammen die het Noord-Amerikaanse continent bewoonde. De eerste Europeaan die zich in de omgeving van Calgary vestigde was de Ier John Glenn, die zich hier in 1873 met zijn vrouw vestigde, aan de rivier de Bow. Aanvankelijk kreeg de stad de naam “Fort Brisebois”, genoemd naar politieofficier Éphrem-a Brisebois van de toenmalige North West Mounted Police. In 1876 begon men echter te twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze, en kreeg de stad de naam “Fort Calgary”, genoemd naar “Cala-ghearraidh”, een strand van het Schotse eiland Mull. Een aantal jaren later kreeg Fort Calgary haar eigen treinstation en werd zo aangesloten op het spoornetwerk van de Canadian Pacific Railway. Hierdoor groeide de nederzetting uit tot een belangrijk centrum op het gebied van landbouw en handel. Tot op de dag van vandaag is het hoofdkantoor van de Canadian Pacific Railway in Calgary te vinden. In 1884 werd Calgary een officiële plaats en werd ook de eerste burgemeester, George Murdoch, gekozen. Pas in 1894 werd Calgary een stad, deel uitmakend van het gebied Northwest Territories, de provincie Alberta zou pas in 1905 worden gecreëerd.

De olie boom

In 1947 werden enorme hoeveelheden olie in de bodem van Alberta gevonden en Calgary groeide snel uit tot een belangrijke oliestad. Hierdoor groeide de economie, maar vooral het inwonertal van de stad. In 1971 woonden er 403.000 mensen, en in 1988 maar liefst 657.000, een groei van meer dan 60% in 17 jaar. In deze boom periode werden veel wolkenkrabbers gebouwd en kreeg Calgary een echt stadsimago.

calgary
Calgary vandaag

In het begin van de jaren 80 kreeg de stad te maken met een stagneerende energiemarkt. Omdat Calgary’s economie met name op deze energiemarkt was gebaseerd, ontstond er een hoge werkloosheid. Sindsdien is de economie van Calgary zich ook op andere markten gaan richten. Mede hierdoor werd Calgary steeds moderner en groeide uit tot een metropool, de Olympische Winterspelen van 1988 waren een belangrijke stap in dit proces.

Tegenwoordig is de economie van Calgary één van de snelst groeiende van Canada. Olie en gas zijn nog steeds de belangrijkste bronnen van inkomsten van de stad, maar men is ook gaan investeren in andere markten, onder andere in het toerisme. Deze snelle groei van de economie, en een zeer snel groeiende bevolking, brengt ook problemen met zich mee in de vorm van een tekort aan woonruimten alsmede een niet te stuiten vraag naar werknemers.

Tegenwoordig bezoeken meer dan 4 miljoen mensen per jaar de stad, niet alleen voor de verschillende festivals die er worden georganiseerd, maar ook om de schitterende natuur van de nationaal park Jasper, nationaal park Banff en Lake Louise te verkennen.

Word vervolgd

07:00 Gepost door Hexana in PR Alberta | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, alberta |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.