14-03-08

Halifax - Nova Scotia

255px-HalifaxsmallfrombridgeHalifax is de hoofdstad en de grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia, en heeft ruim 350.000 inwoners (2001). Na een fusering met Dartmouth en Bedford in 1996 vormt de stad de Halifax Regional Municipality. Halifax is het economische centrum van de Atlantische Canadese provincies en de op één na grootste Canadese kuststad na Vancouver, in Brits-Columbia.

Geschiedenis

Mi'kmaqDe oorspronkelijke bewoners, de Mi'kmaq, noemden de stad Chebucto, wat "grootste haven" betekent. Halifax werd op 9 juli 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten door de Britse generaal Edward Cornwallis en een handvol kolonisten die er boerderijen opzetten. De post werd genoemd naar George Montague-Dunk, de tweede hertog van Halifax. Hij was de voorzitter van de Britisch Board of Trade. Halifax was ideaal als miltaire basis omdat het na Sydney, Australië de grootste natuurlijke haven ter wereld heeft. Bovendien gaf het omliggende land goede mogelijkheden voor verdediging.

Ondanks veel moeilijkheden ontwikkelde Halifax zich snel, en in 1752 werd in Halifax de eerste Canadese krant, de Halifax Gazette, en drie jaar later het eerste postkantoor in Canada opgericht.

wharfcert

Met de bouw van de eerste kade in 1758 begon Halifax haar geschiedenis als een belangrijke Canadese havenstad. De stad diende ook als een basis voor Britse militaire operaties tegen het Franse fort in Louisbourg.

Op 6 december 1917 vond in de zeestraat van Halifax de grootste non-nucleaire ontploffing in de geschiedenis plaats: het Franse munitietransportschip Mont Blanc kwam in botsing met de het noorse vrachtschip Imo en vloog in brand. Nadat de bemanning het schip had verlaten en het schip verder richting wal was gedreven ontplofte het. Door de explosie en de daaropvolgende 18 meter hoge 'tsunami' werd alles binnen een straal van 1600 m verwoest en er kwamen meer dan 1900 mensen om.

In 1925 ontstond de eerste transatlantische telegraafverbinding, en in 1941 stelde Trans Canada Airways een geregelde luchtroute tussen Halifax en Vancouver in. De internationale luchthaven van Halifax werd in 1960 geopend.

Klimaat

Het weer in Halifax is onvoorspelbaar, maar gematigd in vergelijking met dat van Centraal-Canada. Normaal gesproken schommelt de temperatuur tussen -5°C en +25°C. Sneeuwval treedt in de maanden december tot maart op, vaak in de vorm van sneeuwstormen. In februari 2004 werd een recordsneeuwval gemeten van 950 millimeter tijdens een sneeuwstorm.

Het weer in de lente wordt door mist en koele temperaturen gekenmerkt. In de zomer kan het warm en droog, maar ook koel en regenachtig zijn. De vroege herfst is vaak nog warm met veel zonneschijn.

Bezienswaardigheden

De Privateers' Wharf is een gerestaureerde havenbuurt uit de 19de eeuw. In deze wik zijn restaurants en kroegen gevestigd. Hier ligt een replica van de beroemde schoener Bluenose uit Lunenburg voor anker. De Bluenose wordt ook op Canada´s 10-cent-muntstukken afgebeeld

lunenburg_sc0205

07:00 Gepost door Hexana in PR Nova Scotia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, proviencie, steden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.