17-03-08

Calgary 2 - Alberta

Geografie

Western Canada Place
Western Canada Place

Calgary ligt in de heuvels (‘’Foothills’’) die aan de Rocky Mountains grenzen, en de stad ligt dan ook op een hoogte van 1048 meter boven zeeniveau. Er stromen twee grote rivieren door de stad: de Bow en de Elbow, die ook door het centrum stroomt. Omdat het klimaat in de omgeving van Calgary behoorlijk droog is, vindt men natuurlijke flora vooral rondom de rivieren en in het Fish Creek Provincial Park, het grootste stadspark van Canada. De stad beslaat een zeer groot oppervlak (721 km2) en is daarmee groter dan bijvoorbeeld Toronto of New York City. De stad grenst in het zuiden aan het ‘’Tsuu T’ina Nation’’ Indianenreservaat.

Afstanden naar andere steden

 • Edmonton: 297 kilometer
 • Great Falls: 520 kilometer
 • Saskatoon: 623 kilometer
 • Spokane: 695 kilometer
 • Vancouver: 973 kilometer

Klimaat

Calgary heeft een droog landklimaat met lange en wisselvallige winters en zeer korte zomers. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging van de stad en de nabijgelegen Rocky Mountains. De winters in de stad kunnen dan ook extreem koud zijn, -20 graden Celsius is geen uitzondering. Er waaien soms Chinook winden over de stad, die warme lucht vanuit de Grote Oceaan met zich mee brengen en hierdoor kan de temperatuur soms in een paar uur tijd met maar liefst 15 graden stijgen.

Calgary is een stad van extremen, in 1893 bereikte de minimumtemperatuur een record van maar liefst -45 graden Celsius, maar in 1919 werd een maximumtemperatuur van 36 graden gemeten. Per jaar stijgt de temperatuur ongeveer 4 dagen tegen de 30 graden, en daalt de temperatuur 5 dagen onder de -30 graden. De nachten zijn ’s zomers overigens wel koud, een gemiddelde minimumtemperatuur van 8 graden in juni. Ondanks het koude imago, is Calgary wel één van de zonnigste steden van Canada, met 2405 uren zon per jaar, en er valt relatief weinig neerslag.

Economie

De economie berust voor een groot deel op de groeiende olieindustrie en diverse grote en kleine oliemaatschappijen hebben hun hoofdkantoren in de stad gevestigd. Een aantal daarvan zijn BP, EnCana, Imperial Oil en TransCanada. Ook de Canadian Pacific Railway en luchtvaartmaatschappij WestJet hebben hun hoofdkwartieren in Calgary. Oliemaatschappij Encana heeft in oktober 2006 de bouw van een nieuwe wolkenkrabber aangekondigd. Het gaat om een hoogbouwproject van maar liefst 59 verdiepingen, en zal de hoogste wolkenkrabber van West Canada worden.

Districten

Downtown Calgary
Downtown Calgary
De Beltline
De Beltline
De stad tijdens de Calgary Stampede
De stad tijdens de Calgary Stampede

Het centrum van de stad, oftewel Downtown Calgary, bestaat uit vijf wijken: Eau Claire, Downtown West End, Downtown Commercial Core, Chinatown en Downtown East Village. Het Commercial Core is ook weer onderverdeeld in een aantal districten, te weten Stephen Avenue Retail Core, Entertainment District, Arts District en Government District. Een belangrijk en zeer dichtbevolkt stadsdeel is de Beltline, bestaande uit verschillende wijken. Dit district is één van de belangrijkste op het gebied van de modernisering van Calgary.

Cultuur

‘’Cowtown’’ zoals Calgary wel wordt genoemd is trots op haar Western-imago, jaarlijks culminerend in de ‘’Calgary Stampede’’, één van de grootste festivals in Canada. Langzaam maar zeker krijgt de stad tevens meer bekendheid als een gevariëerde en diverse metropool. Het is een kosmopolitische stad, ook al vindt men nog wel veel sporen van de ouderwetsere stadscultuur: typische saloons, ‘western bars’ en hockey. Sinds de jaren ‘90 is de stad ook een centrum voor country muziek in Canada, en wordt soms zelfs het ‘’Nashville van het Noorden’’ genoemd.

Multicultureel Calgary

Calgary is ook een multiculturele stad, en heeft net als Vancouver en Toronto, haar eigen Chinatown en Little Italy. De wijk “Forest Lawn” is één van de meest gemixte wijken van de stad, en 17th Avenue, de belangrijkste straat van dat district staat ook wel bekend als ”International Avenue”. Deze wijk staat vol met een gevariëerd aanbod van restaurants en winkels.

Ongeveer 79% van de bevolking in Calgary stamt af van Europese voorouders. De belangrijkste etnische minderheden in de stad komen, of stammen af van ouders uit: China: 51.540, Zuid-Azië: 36.370 en de Filipijnen 16.245.

Theater en Film

Het belangrijkste culturele centrum van Calgary is het ‘’Southern Alberta Jubilee Auditorium’’, in de volksmond simpelweg “the Jube”. Het auditorium heeft een capaciteit voor 2700 toeschouwers, en men kan er theater, Broadway musicals, maar ook lokale producties bekijken. Jaarlijks gaan meer dan 850.000 bezoekers naar één van deze voorstellingen. Het auditorium is de thuisbasis voor het ‘’Alberta Ballet’’, de ‘’Calgary Opera’’ en ook wordt het ‘’Kiwanis Music Festival’’ er georganiseerd.

In Calgary worden elk jaar veel festivals geörganiseerd, de belangrijkste waarvan zijn het ‘’Folk Music Festival’’ en het rodeotoernooi ‘’Calgary Stampede’’, dat in 2005 meer dan 1 miljoen bezoekers trok. Verder heeft de stad haar eigen jaarlijkse Internationaal Filmfestival.

Musea

Het bekendse museum van de stad is het ‘’Glenbow Museum’’, het grootste museum van West Canada. Vele kleinere kunstgaleries vindt men rondom de straten Stephen Avenue en 17th Avenue. Andere musea in Calgary zijn:

 • Chinese Cultural Centre in North America
 • Canadian Olympic Hall of Fame
 • Art Gallery of Calgary (AGC)
 • Military Museum
 • Cantos Music Museum
 • Aero Space Museum

Andere bezienswaardigheden

Onder de andere bezienswaardigheden die Calgary kent, zijn de Calgary Zoo met een prehistorisch park waar dinosauriërreplica's een groot aantal bezoekers trekken; de Calgary Tower, een ongeveer 190 meter hoge toren, die uitzicht biedt op de stad, de prairies naar het oosten toe en de Rocky Mountains ten westen van de stad. Verder zijn er, naast vele andere parken en natuurgebieden, de volgende attrakties te vinden:

 • Eau Claire Market
 • Chinatown
 • TELUS World of Science
 • Devonian Gardens
 • Heritage Park Historical Village
 • Canada Olympic Park

Sport

In 1988 organiseerde Calgary de Olympische Winterspelen. Het was de eerste keer dat hierbij een overdekte schaatshal gebruikt werd. De Nederlandse schaatsster Yvonne van Gennip behaalde hier drie gouden medailles. Golfen en vissen zijn beide enorm populair onder de Calgarians. De bekendste professionele sportteams van de stad zijn de ijshockeyclub de Calgary Flames en de football club Calgary Stampeders.

Transport

Calgary is een druk transportknooppunt van centraal Canada. Calgary International Airport verbindt de stad met alle grote steden in Noord-Amerika, en er bestaan seizoensvluchten naar Europese bestemmingen. De Trans-Canada Highway is een belangrijke verkeersader die de stad met de rest van het land verbindt.

In de stad zelf vindt men een typsich Noord-Amerikaans rastervormig netwerk van genummerde straten. Het openbaar vervoer van Calgary wordt verzorgd door Calgary Transit en bestaat uit 160 busroutes en de C-Train of lightrail, dat neerkomt op een stadstrein of bovengrondse metro.

07:00 Gepost door Hexana in PR Alberta | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, alberta, steden |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.