18-03-08

De Stad Quebec Vervolg

quebec-city
De stad had in
1830 27.000 inwoners, in 1861 42.000, in 1871 60.000, in 1901 69.000, in 1931 131.000, en in 1961 379.000. Daardat in 2002 verscheidene voorsteden in de stad Québec werden opgenomen, steeg het inwonertal naar 507.986. De totale bevolking van de agglomeratie Québec is 710.700 (2004). Circa 96 procent van de inwoners is Franstalig, en daarmee is Québec na Montréal de grootste Franstalige stad in Noord-Amerika. Ruim 90 procent van de inwoners is Rooms-Katholiek, en 98 procent is blank. De stad kent relatief weinig immigranten en door een laag geboortecijfer zal de bevolking de komende jaren sterk verouderen.

De stad is verdeeld in acht arrondissementen: La Cité, Les Rivières, Sainte-Foy-Sillery, Charlesbourg, Beauport, Limoilou, La Haute-Saint-Charles en Laurentien.

Stadsbeeld en bezienswaardigheden

Château Frontenac
Château Frontenac
Oude huizen aan het Place Royale in Vieux Québec
Oude huizen aan het Place Royale in Vieux Québec
Het parlementsgebouw van Québec
Het parlementsgebouw van Québec
Notre-Dame de Québec
Notre-Dame de Québec

Québec is de enige stad in Noord-Amerika (ten noorden van Mexico) die door een stadsmuur wordt omgeven. Tot de verdedigingswerken behoort ook een grote citadel. Het oude historisch gedeelte van de stad (le vieux Québec) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Le vieux Québec bestaat uit een bovenstad en een benedenstad. De benedenstad langs de oever van de rivier is het oudst; het had dankzij de aanwezigheid van de haven vooral een handelskarakter. Hier bevindt zich onder andere het Place Royale, een plein met huizen uit de Franse tijd en met de Notre Dame des Victoires, een kleine kerk uit 1687-1723. Langs de Rue Saint-Pierre en de Rue Saint-Paul ontwikkelde zich in de negentiende eeuw het zakencentrum. De bovenstad op de kaap Diamant had vanouds vooral een militaire, administratieve en religieuze functie; de meeste gebouwen dateren tegenwoordig uit de negentiende eeuw. Wegens plaatsgebrek in de benedenstad ontwikkelde de bovenstad zich in de twintigste eeuw als het stadscentrum.

Het meest opvallende gebouw van de stad is het Château Frontenac, een hotel uit 1893 in de stijl van een kasteel, ontworpen door architect Bruce Price. Het staat op de punt van de kaap Diamant en domineert het silhouet van de stad. Het Ursulinenklooster, gesticht in 1639, dateert deels nog uit de zeventiende eeuw. Hetzelfde geldt voor het Seminarie, gesticht in 1663. De Anglicaanse kathedraal is gebouwd in 1799-1804. De Rooms-Katholieke kathedraal Notre-Dame de Québec, als zetel van de primaat van Canada de voornaamste kerk van het land, dateert in de huidige vorm uit de achttiende en negentiende eeuw. Na een brand in 1922 werd het interieur in oude stijl gereconstrueerd. Het provinciale parlement is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw uit 1886 vlak buiten de stadswallen. Het is ontworpen door Eugène-Étienne Taché in Second Empire-stijl.

Even ten noorden van de stad bevindt zich de 76 meter hoge Montmorency-waterval; verder naar het noordoosten staat de Basilique Sainte-Anne-de-Beaupré, een bekende bedevaartskerk in neoromaanse stijl. Vlak bij Québec, in de Saint Lawrencerivier, ligt het 32 kilometer lange eiland Île d'Orléans, dat bekend is vanwege zijn oude koloniale bouwwerken en afwisselende landschap.

Religie en onderwijs

Québec is de zetel van een Rooms-katholieke aartsbisschop. Het bisdom Québec werd in 1674 opgericht als eerste bisdom in Amerika ten noorden van Mexico; de eerste bisschop was Francis de Montmorency Laval, stichter van de Université Laval. In 1819 werd het bisdom tot aartsbisdom verheven. De aartsbisschop van Québec draagt de titel primaat van Canada en zetelt in de kathedraal Notre-Dame de Québec. De huidige aartsbisschop (sinds 2002) is kardinaal Marc Ouellet. Québec is ook zetel van een Anglicaanse bisschop.

De Université Laval is na Harvard University de oudste universiteit in Noord-Amerika te noorden van Mexico. Zij werd gesticht in 1663 als seminarie van Québec door Francis de Montmorency Laval, de eerste bisschop van Québec. In 1852 werd zij tot universiteit verheven. Het grootste gedeelte van de Université Laval is in 1950 vanuit het seminarie verplaatst naar de voorstad Sainte-Foy. Zo'n 38.000 studenten zijn aan de universiteit ingeschreven. Zij speelt een belangrijke rol in de bevordering van de Franse taal en cultuur in Noord-Amerika. In Québec zijn ook twee afdelingen van de Université du Québec gevestigd: de École nationale d'administration publique en het Institut national de la recherche scientifique.

Verkeer

Twee snelwegen, Autoroute 40 op de noordelijke oever van de Saint Lawrencerivier, en Autoroute 20 op de zuidelijke oever (onderdeel van de Trans-Canada Highway), verbinden Québec met Montréal. Autoroute 20 loopt naar het noordoosten door tot Rivière du Loup.

Het vliegveld van Québec, de Aéroport international Jean-Lesage, ligt in Sainte-Foy, 16 kilometer vanaf het stadscentrum. Directe vluchten verbinden de stad met andere steden in Oost-Canada en Midden-Amerika en met Parijs.

Het hoofdstation voor zowel treinen als bussen is het Gare du Palais. Spoorwegmaatschappij Via Rail Canada rijdt dagelijks naar Montréal (ca. drie uur reistijd) en, via een overstap in Charny op de zuidelijke oever van de Saint Lawrencerivier, naar Gaspé en Halifax. Vijf busmaatschappijen verzorgen verbindingen met talrijke plaatsen in de provincie.

Het openbaar vervoer in de stad wordt verzorgd door het Réseau de transport de la Capitale.

Toerisme

Québec is een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Noord-Amerika dankzij de voor dat continent uitzonderlijke sfeer, die door Amerikanen als Europees wordt ervaren. Naast het historische erfgoed zijn er verschillende evenementen en attracties die veel bezoekers naar de stad trekken.

Québec staat bekend om zijn wintercarnaval, na dat van Rio de Janeiro en New Orleans het derde carnaval ter wereld met zo'n 1.000.000 bezoekers per jaar, voor het eerst in 1955 georganiseerd. Twee weken per jaar in februari staat de stad in het teken van winterse activiteiten op het gebied van cultuur, sport en uitgaan. Vaste prik zijn de optochten, het grote ijspaleis en de mascotte Bonhomme. Een ander groot festival, het Festival d'éte, trekt elk jaar in juli zo'n 900.000 bezoekers.

Andere attracties in Québec zijn het Parc Aquarium du Québec en het Jardin zoologique du Québec (de dierentuin werd gesloten in 2006).

In 2008 zal Québec zijn 400-jarig bestaan vieren.

Cultuur

Québec is, na Montréal, het belangrijkste centrum van Frans-Canadese cultuur. Het culturele klimaat verschilt enerzijds van dat van Montréal omdat de stad veel kleiner is, anderzijds omdat het Franse element veel sterker aanwezig is.

In de stad verschijnen twee Franstalige dagbladen, het boulevardblad Le Journal de Québec met een oplage van zo'n 100.000 in 2004 (opgericht in 1967) en de meer serieuze Le Soleil met een oplage van circa 80.000 in 2004 {opgericht in 1897). Québec is, na Montréal, het belangrijkste centrum in Québec voor radio en televisie. Alle Franstalige zenders van Radio-Canada, RDI, TQS en TVA en van het Engelstalige netwerk Global TV hebben er studio's.

Het voornaamste theater is het Grand Théâtre de Québec, geopend in 1971. Hier treden vijf vaste ensembles op: het Orchestre symphonique de Québec, een in 1902 opgericht symfonieorkest (chefdirigent is Yoav Talmi); de Opéra de Québec, opgericht in 1983; de theatergroep Le Théâtre du Trident; de kamermuziekvereniging Le Club musical de Québec, opgericht in 1891; en de filmvereniging Les Grands Explorateurs. Een ander bekend theater is het Théâtre du Capitole de Québec, een fraai gebouw uit 1903. Het internationaal opererende kamerorkest Les violons du Roy is eveneens gevestigd in Québec.

De belangrijkste musea zijn het Musée national des beaux-arts du Québec (opgericht in 1933, sterk uitgebreid in 1991, circa 300.000 bezoekers per jaar), dat een overzicht biedt van vierhonderd jaar kunst in de provincie Québec, en het Musée de la civilisation (geopend in 1988, circa 500.000 bezoekers per jaar), dat een algemeen beeld geeft van de cultuur van Franstalig Canada. Een dependance van het laatstgenoemde museum is het Musée de l'Amérique française.

07:00 Gepost door Hexana in PR Quebec | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canada, steden, quebec |  Facebook |

Commentaren

Prachtig gewoon!! Dat bovenste gebouw is écht wel zéér mooi!!

Examens zijn ondertussen eindelijk voorbij... Oef seg!!
Nu smijt ik me weer volledig voor het bloggersleventje :)
Je hoort nog wel van me, he ;)

xxx

Gepost door: Ellen | 18-03-08

De commentaren zijn gesloten.