21-03-08

Brits-Columbia - Vancouver

Vancouver is het centrum van de gelijknamige agglomeratie en veruit de grootste bevolkingsconcentratie van de provincie Brits-Columbia. De stad ligt aan de Straat van Georgia, een deelzee van de Grote Oceaan. Een inwoner van Vancouver wordt in het Engels een “Vancouverite” genoemd.

De stad heeft een inwonertal van 583.267 (in 2005), en in de agglomeratie wonen 2.208.300 mensen. Verwacht wordt dat dit aantal in 2020 zal zijn gestegen naar 2.600.000. De haven van Vancouver is één van de belangrijkste ter wereld. Door de lage productiekosten is het is ook de derde stad van Noord-Amerika als het gaat om de filmindustrie, na Los Angeles en New York. Hierdoor wordt Vancouver soms ook wel Noord Hollywood genoemd. In 2010 zal de stad de Olympische Winterspelen organiseren, in samenwerking met het nabijgelegen Whistler. In 2005 was Vancouver de op één na duurste stad van Canada, na Toronto, en nam de 56e plek in op de wereldranglijst in dezelfde categorie. De stad staat bekend om haar hoge levenskwaliteit. Sinds November 2005 is Sam Sullivan de burgemeester van Vancouver.

Geschiedenis

Volgens archeologisch onderzoek werd Vancouver 4500-9000 jaar geleden al bewoond door Aborigines. De kustlijn die tegenwoordig Point Grey heet, werd als eerst verkend door de Spanjaard José María Narváez. De stad is vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, hij verkende grote delen van British Columbia, waaronder de Burrard Inlet en gaf veel van deze plekken hun Engelse naam. De familie Vancouver kwam oorspronkelijk uit Nederland en heette daar Van Coevorden. Indirect is Vancouver dus eigenlijk vernoemd naar de Drentse plaats Coevorden.

De ‘gold rush’ van 1858-1859 bracht naar schatting 25.000 mannen uit Californië naar de Fraser rivier en naar het gebied waar nu Vancouver ligt. Tot en met 1870 was de plek echter bekend als “Granville Island” en veertien jaar later kreeg de stad pas de officiële naam Vancouver. In deze periode werd Vancouver een permanent bewoonde stad.

Het enorme Stanley Park
Het enorme Stanley Park
Stanley Park op een regenachtige dag
Stanley Park op een regenachtige dag
Een mistige dag in Vancouver
Een mistige dag in Vancouver
De historische wijk Gastown in de winter
De historische wijk Gastown in de winter

Geografie

Straat van Georgia
Straat van Georgia

Vancouver ligt aan de Straat van Georgia, een deelzee van de Pacifische Oceaan die grenst aan het Vancouvereiland. De stad ligt in de UTC-8 Tijdzone en in de Pacifisch Maritieme Ecozoneregio. De stad ligt op het Burrard Schiereiland, tussen de Burrard Inlet aan de noordkant en de Fraser rivier aan de zuidkant. Vancouver ligt niét op Vancouver Island, zoals door sommigen wordt gedacht. De stad staat wereldwijd bekend om de spectaculaire natuur in de directe omgeving en beschikt over één van de grootste stadsparken van Noord-Amerika; Stanley Park. Op zeer kleine afstand van Vancouver ligt de bergketen “North Shore Mountains” die op zonnige dagen voor fantastische uitzichten zorgen, zelfs vanuit downtown Vancouver. Ook de meestal ondergesneeuwde vulkaan Mount Baker is vaak goed te zien. De stad ligt 971 kilometer ten zuidwesten van Calgary en 228 kilometer ten noorden van de Amerikaanse stad Seattle.

Klimaat

Vancouver heeft een gematigd klimaat, en is mild voor Canadese begrippen. De stad heeft geen extreem koude winters zoals Calgary of Montréal. Per jaar daalt de minimumtemperatuur 46 dagen onder het vriespunt, en slechts twee dagen per jaar onder de -10 graden Celsius. De gemiddelde jaarlijkse neerslag is 1219 mm. De zomermaanden zijn over het algemeen zonnig en droog, met een gemiddelde maximumtemperatuur van 22 graden in Juli en Augustus. Sneeuw is geen typisch weerbeeld van Vancouver, gemiddeld valt er elf dagen per jaar sneeuw.

Bevolking

Al in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw werden in de stadskern van Vancouver vele residentiële wolkenkrabbers gebouwd, om op die manier toekomstige groei aan te kunnen en ruimtetekort te voorkomen. Deze stadsplanning heeft er voor gezorgd dat Downtown Vancouver inmiddels een compact en toegankelijk stadshart is geworden, geschikt voor openbaar vervoer, fietsers en wandelaars. Vancouver bestaat uit een aantal verschillende districten, waarvan een aantal een sterk eigen karakter hebben. De grootste etnische minderheid zijn de Chinezen, en de stad heeft één van de meest gevarieerde Chineessprekende bevolkingsgroepen in Noord Amerika. Vancouver’s Chinatown is de op twee na grootste van Noord-Amerika, (na New York en San Francisco).

Er bestaan nog meer multiculturele wijken zoals Little Italy, Greektown, Japantown en een aantal kleine Koreatowns, ook al worden veel van deze districten tegenwoordig door een zeer gemengde bevolking bewoond. Desondanks worden de straatnamen in sommige districten nog wel in twee talen weergegeven (bijvoorbeeld Engels en Koreaans). Een groot aantal inwoners van Hongkong emigreerde naar de Noord-Amerikaanse westkust en dus ook naar Vancouver, nadat deze stadstaat een kolonie van China werd. Hierdoor werd de al aanwezige hoeveelheid immigranten nog eens sterk verhoogd. Andere Aziatische etnische minderheden die vertegenwoordigd zijn in Vancouver zijn onder andere Vietnamesen, Filipijnen, Zuid-Koreanen en Japanners.

Voor de immigratiegolf uit Hongkong in 1980, waren de grootste niet-Britse bevolkingsgroep de inwoners van Duitse afkomst, gevolgd door Oekraïners en personen van Scandinavische afkomst. Ook immigranten uit Zuid-Amerika en Oost-Europa landen maken deel uit van Vancouver’s bevolking, maar zijn niet zo zichtbaar als de Aziatische. Ook al is Vancouver niet compleet vrij van racistische spanning, de vele verschillende bevolkingsgroepen leven behoorlijk harmonieus samen in de stad. Eén kenmerk daarvan is het grote aantal ‘gemixte koppels’, de enorme populariteit van Sushi en de Thaise keuken onder de niet-Aziatische bevolking, en de vele traditionele feesten van buitenlandse culturen die worden gevierd. Vancouver heeft ook een grote homoseksuele bevolking. De omgeving van Davie Street in Downtown staat ook wel bekend als “Davie Village” door het grote aantal gay restaurants, bars en clubs die daar te vinden zijn. Ook wordt jaarlijks in Vancouver een Gay Pride Parade gehouden.

Economie

Verlicht Granville Island
Verlicht Granville Island
Vancouver is één van Canada’s belangrijkste industriële centra, onder meer door haar gunstige ligging aan de Pacifische Oceaan. In de haven van de stad, de grootste van Canada, wordt jaarlijks ter waarde van 43 miljard dollar verhandeld met 90 landen. In de afgelopen jaren is de stad ook belangrijker geworden voor software ontwikkelaars, biotechnologie en met name de filmindustrie.
De Capilano Suspension Bridge
De Capilano Suspension Bridge
De prachtige omgeving van Vancouver maakt de stad een interessante toeristische bestemming. Bezoekers worden meestal aangetrokken door de unieke combinatie van het brede culturele aanbod in deze kosmopolitische stad en de besneeuwde bergen, regenwouden en ruige kusten in de directe omgeving. Een andere toeristische trekpleister is “Granville Island”, een klein eilandje naast Downtown, waar een grote markt is gevestigd. Ook de walvistours door de Straat van Georgia en de nabijgelegen Capilano Suspension Bridge, een echte hangbrug over een ravijn zijn zeer populair. Buiten dat, bezoeken jaarlijks zo’n 1 miljoen toeristen Vancouver ‘en route’ op een cruise schip, meestal op weg naar Alaska.

Verkeer en vervoer

De “Burrard Street Bridge”
De “Burrard Street Bridge”
De snelweg “Highway 1”
De snelweg “Highway 1”
In de jaren 80 was het in Vancouver verboden om snelwegen aan te leggen i.v.m. een lange termijnplan dat het verbood. Mede hierdoor is Vancouver één van de meest leefbare steden ter wereld gebleven, aangezien de inwoners relatief weinig last hebben van lawaai en uitlaatgassen. Er is maar één snelweg, de ‘Highway 1’ die de stad doorkruist, aan de oostkant.

TransLink is het transportbedrijf dat verantwoordelijk is voor zowel het autoverkeer als het openbaar vervoer van Vancouver en omgeving. Het bedrijf opereert een aantal buslijnen, een passagiersferry (SeaBus), 2 compleet geautomatiseerde metrolijnen (de SkyTrain Vancouver) en het treintraject dat bekend staat als de “West Coast Express”. Een van de plannen voor de toekomst is de ‘Canada Line’, een nieuwe metrolijn die het vliegveld van Vancouver en het nabijgelegen Richmond met Downtown zal verbinden. Treinen naar andere steden vertrekken vanaf het “Pacific Central Station”, o.a. naar Seattle.

Vancouver heeft haar eigen internationale vliegveld, simpelweg Vancouver International Airport genaamd, dat ligt op het eiland “Sea Island” in de suburb Richmond. Het is het op één na drukste vliegveld van Canada, en de op drie na grootste internationale luchthaven van de Noord-Amerikaanse westkust (na Los Angeles, San Francisco en Seattle). Vanuit Vancouver’s vliegveld vertrekken dagelijks een groot aantal vluchten naar o.a. Japan, China en Zuid-Korea.

Kunst en Cultuur

De bibliotheek van Vancouver
De bibliotheek van Vancouver
Vancouver beschikt over een behoorlijk aantal musea en galerijen. De “Vancouver Art Gallery” heeft een permanente collectie met meer dan 7,900 items waaronder een groot aantal werken van de beroemde Emily Carr. Het Vancouver Maritime Museum is een scheepvaartmuseum met als hoogtepunt de “St. Roch”, een historisch arctisch ontdekkingschip. Het Antropologisch Museum van de Universiteit van British Columbia is het grootste van Canada, en bevat een enorm aantal objecten van de ”Native Americans”, de oorspronkelijke bewoners van British Columbia. Buiten dat heeft de stad één van de meest spectaculaire aquaria ter wereld, met een groot aantal witte dolfijnen, exotische vissen, en gigantische zeesterren. Elk jaar worden er in de stad twee wereldwijd bekende festivals gehouden; het Fringe Festival en het Vancouver International Film Festival.

Media

De belangrijkste kranten van Vancouver zijn de “The Vancouver Sun” en “The Province”, allebei gepubliceerd door Pacific Newspaper Group Inc. Andere belangrijke dagbladen zijn 24 hours, Metro en de “Vancouver Courier”. Onafhankelijke kranten zijn “The Georgia Strait” en de “West Ender”. De TV stations van Vancouver zijn CBC, CityTV, CTV, Channel M en Global TV.

Agglomeratie

De agglomeratie Groot-Vancouver bestaat uit 21 gemeentes: Village of Anmore, Village of Belcarra, Bowen Island Municipality, City of Burnaby, City of Coquitlam, Corporation of Delta, City of Langley, Township of Langley, Village of Lions Bay, District of Maple Ridge, City of New Westminster, City of North Vancouver, District of North, District of Pitt Meadows, City of Port Coquitlam, City of Port Moody, City of Richmond, City of Surrey, City of Vancouver, District of West Vancouver, City of White Rock

Enkele mooie Panorama's die ik je niet wilde onthouden

660px-Vancouver_horizon_oct15

Vancouver horizon

660px-Vancouver_night

Vancouver s'nachts

660px-Canadaplace-pano


Canadaplace-pano

13:27 Gepost door Hexana in PR British columbia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, britsch colombia |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.