22-03-08

Manitoba - Churchill

255px-Churchill_Western_Part_1996-08-12 Churchill is een klein stadje in het noorden van de Canadese provincie Manitoba gelegen aan de Hudsonbaai.

350px-Hudsonbaymap_nl
Het telde volgens de volkstelling van
2001 963 inwoners.

Geschiedenis

Rond het jaar 1000 werd de streek bevolkt door de Thule, de voorouders van de huidige Inuit, en rond 1500 kwamen ook andere indianenstammen het gebied binnen. Europeanen verkende het gebied voor het eerst in de laat 17e eeuw en de eerste permanente nederzetting die er gesticht werd, in 1717, was een fort van de Hudson's Bay Company ten behoeve van de handel in pelzen.

De economische ontwikkeling van het gebied nam langzaam vorm en het zou tot 1929 duren aleer Churchill via spoorlijn met de rest van het land verbonden zou worden.

Economie en transport

In het zeer dunbevolkte noorden van Manitoba is Churchill de enige plaats van betekenis. Het ligt aan het noorderlijke eindpunt van de Hudson Bay Railway die de enige verbinding vormt met de rest van Canada. De lengte van de spoorlijn, vanaf Winnipeg, is ongeveer 1700 km. Eén van de belangrijkste economische activiteiten is tegenwoordig het toerisme.

Churchill staat bekend om haar ijsberenpopulatie en wordt ook wel Polar Bear Capital of the World genoemd.

270px-Ursus_maritinus
Ook vormt de stad een uitvalsbasis voor wetenschappelijk onderzoek in de Arctische wateren en
toendras rondom Churchill.

toendraToendras

06:00 Gepost door Hexana in PR Manitoba | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, manitoba |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.