29-03-08

Quebec - Montréal 3/5

In 1701 had Montréal 1200 inwoners, in 1789 waren het er 5500. Daarna ontwikkelde de bevolking zich zoals aangegeven in de tabel hiernaast.

200px-Concordia_University_(Downtown_campus)

In de agglomeratie van Montréal woonden in 2005 officieel 3.720.000 mensen op 4047 km²; dit is bijna de helft van alle inwoners van de provincie Québec. De voornaamste voorsteden zijn Laval (370.368 inwoners) op een eiland ten noorden van Montréal, Longueuil (232.005) op de zuidelijke oever van de Saint Lawrencerivier, Terrebonne (93.097), Saint-Jean-sur-Richelieu (86.795) en Repentigny (76.458). Het inwoneraantal van de agglomeratie stijgt jaarlijks met ruim één procent. Montréal groeit daarmee langzamer dan de andere grote Canadese steden.

Ongeveer 14 procent van de bevolking maakt deel uit van een etnische minderheid. Naar schatting hebben zo’n 100.000 van hen (4,2 procent) een zwarte huidskleur. Andere niet-Canadese bevolkingsgroepen zoals Marokkanen (geschat op ongeveer 140.000), Zuid-Amerikanen, Zuid-Aziaten en Chinezen maken ook een groot deel uit van de samenleving in Montréal.

Religie

200px-Notre-Dame_intérieur

Montréal is de zetel van een Rooms-Katholiek aartsbisschop en een Anglicaans bisschop. De stad is overwegend Rooms-Katholiek (maar liefst 74,5 procent van de bevolking), wat zeer ongebruikelijk is voor een grote Noord-Amerikaanse stad. Hierbij moet opgemerkt worden dat dit vooral komt doordat de bevolking van Montréal het katholieke geloof vaak associeert met hun cultureel erfgoed. Het gaat dan met name om inwoners van Franse, Italiaanse en Ierse afkomst en in werkelijkheid is maar een klein percentage van hen ook actief gelovig.

Buiten het Rooms-Katholieke geloof, is 7,02 procent van de bevolking protestants (meestal Anglicaans) en 3,03 procent Orthodox, wat vooral veroorzaakt wordt door het grote aantal inwoners van Griekse afkomst. Door de grote groep immigranten van niet-Europese afkomst, zijn er ook andere dan christelijke religies aanwezig. De Islam is de grootste niet-Christelijke godsdienst met zo’n 100.000 gelovigen, de op één na grootste concentratie van Moslims in Canada. De Joodse gemeenschap van Montréal bestaat uit ongeveer 90.000 personen, geconcentreerd in enkele buurten.

Talen

Door de diverse bevolking van Montréal worden er vele verschillende talen gesproken. In 2001 sprak 67,29 procent van de bevolking Frans als moedertaal, gevolgd door 12,07 procent Engelssprekenden. De overige 20,64 procent bestaat vooral uit andere Europese talen zoals Italiaans (100.000), Spaans, Grieks en Portugees. Ook Arabisch, Chinees en Vietnamees zijn in de stad vertegenwoordigd, en opmerkelijk is dat veel van deze sprekers Frans als tweede taal spreken, en niet Engels. Dit is voornamelijk het gevolg van de strenge taalpolitiek van de overheid sinds de jaren zeventig. Overigens is het grootste deel van de bevolking van Montréal zowel het Frans als het Engels machtig. De Engelstaligen wonen overwegend op de westelijke helft van het Eiland van Montréal, terwijl het oosten van oudsher Franstalig is.

Montréal heeft een omvangrijke “homobuurt”, in het Québécois Frans: “village gai”. Het centrum van deze buurt ligt rondom de Rue Sainte Catherine tussen de metrostations Beaudry en Papineau. Met name in de jaren negentig werd de wijk steeds populairder onder homo’s en lesbiennes, en verdween langzaam maar zeker de ietwat anti-homohouding van de samenleving. Inmiddels is de “village gai” uitgegroeid tot één van de grootste homobuurten ter wereld, en doet niet meer onder voor die van andere steden zoals San Francisco, Amsterdam, Sydney en Londen. Op 29 juli 2006 organiseerde Montréal in deze wijk de “Outgames Mondiaux”, oftewel de Wereld Outspelen, waar 12.000 deelnemers aan meededen en 250.000 bezoekers op af kwamen.

Morgen deel 4

06:00 Gepost door Hexana in PR Quebec | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, quebec |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.