30-03-08

Quebec - Montréal 4/5

200px-Montreal-Metro,_Champs-de-Mars-20050329      200px-Montreal_autoroute
Montréal is het culturele centrum van Québec en eigenlijk van heel Franstalig Noord-Amerika. De stad is het hoofdkwartier voor de Franstalige media, met radio- en tv-stations (Radio-Canada, Télé-Québec, TQS en TVA), film, multimedia en gedrukte pers (de Franstalige kranten zijn La Presse, Le Devoir en het boulevardblad Le Journal de Montréal). In 2005 werd de Grande Bibliothèque du Québec geopend (circa vier miljoen documenten waarvan 1,2 miljoen boeken), die onder meer dienst doet als nationale bibliotheek voor de provincie Québec.

Het theater van Montréal wordt gedomineerd door Franstalige producties. De bekendste theaters zijn het Théâtre Saint-Denis, het Théâtre du Rideau Vert en het Théâtre du Nouveau Monde. Franstalige films (uit Québec) worden ook sterk gepromoot, ook al zijn de grote Hollywood producties duidelijk de marktleider. Internationaal bekende cineasten zijn Claude Jutra en Denys Arcand. Een belangrijke functie heeft het filmmuseum Cinémathèque Québecoise. In Montréal wordt een internationaal filmfestival gehouden, het Festival des films du monde.

Montréal is ook de culturele hoofdstad voor Engelstalig Québec. Het dagblad Montréal Gazette, de McGill-universiteit en het Centaur Theatre zijn de pijlers onder de Engelstalige cultuur in Montréal.

Het belangrijkste culturele centrum van de stad is het Places-des-Arts. In dit theater- en concertgebouwcomplex uit de jaren zestig van de twintigste eeuw zijn onder andere het wereldberoemde symfonieorkest Orchestre Symphonique de Montréal met chefdirigent Kent Nagano en de balletgroep Grand Ballets Canadiens regelmatig te zien en te horen. Ook staan hier de Opéra de Montréal en het Musée d’Art Contemporain de Montréal (Museum voor moderne kunst), opgericht in 1964.

Andere gezelschappen in de stad zijn de orkesten Orchestre Métropolitain de Montréal, het Orchestre de chambre McGill, I Musici de Montréal en de dansgroep La La La Human Steps. Het bekendste van al deze instituten is ongetwijfeld het Cirque du Soleil.

places beaux arts

Het Musée des Beaux Arts is een van de voornaamste kunstmusea van Canada, gesticht in 1860. Het bezit een gevarieerde collectie met een nadruk op Canadese kunstenaars van Cornelius Krieghoff tot Paul-Émile Borduas en Jean-Paul Riopelle, en trekt ongeveer 500.000 bezoekers per jaar. Sinds 2000 is ook het voormalige Musée des Arts décoratifs (toegepaste kunst) erin ondergebracht. Andere bekende musea zijn, naast het al genoemde museum voor moderne kunst, het Musée McCord d'histoire canadienne, gewijd aan de Canadese geschiedenis en volkscultuur, en het Centre Canadien d'Architecture.

Er is een levendige popmuziekscene, vooral actief in het Quartier Latin. De contacten tussen de verschillende gemeenschappen in Montréal levert vaak verrassende resultaten op. Een van de meest succesvolle bands is Arcade Fire, verder zijn Simple Plan en de post-rockbands Godspeed You! Black Emperor, A Silver Mt. Zion Set Fire To Flames en Bell Orchestre te noemen. Franse chansons zijn onder meer te horen tijdens het jaarlijkse festival Francofolies. De muziekscene heeft in het verleden musici als Oscar Peterson, Leonard Cohen Mylène Farmer en Celine Dion voortgebracht.

In de zomer worden er verschillende festivals en culturele evenementen georganiseerd waaronder het Festival International de Jazz de Montréal en het Festival Juste pour Rire. Het nachtleven van Montréal is zeer dynamisch, de belangrijkste wijken met bars en clubs vindt men rondom Rue Crescent en Rue Sainte-Catherine in de binnenstad en in het Quartier Latin aan de Rue Saint-Denis.

Sport

250px-Eishockey_Eisbaeren_gegen_Capitals

De populairste sport in Montréal is ijshockey. De Canadiens de Montréal (Engels: Montreal Canadiens; officiële naam: Le Club de Hockey Canadien) maken deel uit van de NHL competitie en hebben al vierentwintig keer de Stanley Cup gewonnen, de meest prestigieuze ijshockeybeker van Noord-Amerika. Zij spelen thuis in het Centre Bell. De Alouettes de Montréal maken deel uit van de Canadian Football League en spelen in het Stade Percival-Molson.

300px-Circuit_Monreal
Ook wordt er in Montréal elk jaar een
Grand Prix Formule 1 georganiseerd, op het Circuit Gilles Villeneuve. Het eerste divisie voetbalteam van Montréal heet “Montréal Impact”. In 2005 ontving Montréal de Wereldkampioenschappen zwemmen en in 2006 het Wereldkampioenschap shorttrack voor landenteams.

Morgen het laatste deel

06:00 Gepost door Hexana in PR Quebec | Permalink | Commentaren (0) | Tags: steden, quebec, canada |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.