15-04-08

14/8/2003 Elektriciteitstoring

Elektriciteitsstoring in Noord-Amerika op 14 augustus 2003

Gebieden zonder elektriciteit op 14 augustus 2004.
Gebieden zonder elektriciteit op 14 augustus 2004.

Op 14 augustus 2003 viel in grote delen van het noordoosten van Verenigde Staten en Canada de elektriciteit uit. In totaal zaten 10 miljoen inwoners van de Canadese provincie Ontario zonder stroom, en ook 40 miljoen inwoners van acht Amerikaanse staten hadden geen elektriciteit tot hun beschikking. Het was daarmee de ernstigste stroomuitval in de geschiedenis van Noord-Amerika. De totale schade werd geschat op zes miljard dollar. Aanvankelijk werd gedacht dat de oorzaak van de stroomuitval bij Canada lag, of dat een computervirus een computer had aangetast, maar de oorzaak bleek bij een elektriciteitsbedrijf in Eastlake in Ohio te liggen. Door een te grote vraag naar elektriciteit, mogelijk veroorzaakt door de hoge temperaturen op dat moment in Noord-Amerika, viel rond 12.15 's middags de elektriciteitscentrale uit. Door bomen en takken die in contact stonden met de elektriciteitskabels vielen nog eens 100 energiecentrales uit. Door een bug in de software bij de elektriciteitscentrale in Ohio werd er geen noodprogramma opgestart.

In de nacht van de stroomuitval was het in een groot gedeelte van de Verenigde Staten pikkedonker. Sterren en satellieten die nooit zichtbaar waren, waren nu duidelijk te zien. Indirect vielen er acht doden ten gevolgde van de stroomuitval.

06:00 Gepost door Hexana in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, elektriciteit, storingen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.