18-04-08

De Onderscheidingen

Lint_Orde_van_Uitmuntendheid_van_AlbertaDe Orde van Uitmuntendheid van Alberta (Engels: "Alberta Order of Excellence") is een onderscheiding van de Canadese provincie Alberta. Alberta was in 1979 de eerste Canadese provincie die een eigen Ridderorde instelde. Ieder jaar worden er niet meer dan tien benoemingen, voor wie zich bijzonder wist te onderscheiden voor de bevolking van Alberta of uitmuntende diensten voor hen verrichtte, gedaan.Het kleinood is een blauw geëmailleerd achtpuntig kruis. Het lint is blauw-wit-rood-wit-blauw en de onderscheiding wordt om de hals gedragen.

canadabead01[1]

200px-Img_medal_xlg_British_Colombia_OrderDe Orde van Brits-Columbia (Order of British Columbia) is een onderscheiding van de Canadese provincie Brits-Columbia. De in 1989 ingestelde onderscheiding wordt om de hals gedragen en door de Luitenant-Gouverneur verleend.

image0013

200px-Orde_van_ManitobaDe Orde van Manitoba (Order of Manitoba) is een in 1999 ingestelde onderscheiding van de Canadese provincie Manitoba. Ieder jaar worden niet meer dan twaalf inwoners, of voormalige inwoners, onderscheiden voor sociale, economische of culturele bijdrage aan het leven in deze provincie. Rechters en politici worden tijdens hun ambtsperiode niet benoemd.

canadabead01[1]

150px-Lint_Orde_van_New_BrunswickDe Orde van New Brunswick (Engels: "Order of New Brunswick") is een in 2000 ingestelde onderscheiding van de Canadese provincie New Brunswick.

Ieder jaar worden niet meer dan tien burgers van deze staat onderscheiden voor hun culturele, sociale en economische bijdrage aan de leefbaarheid van New Brunswick.

De onderscheiding wordt door de leden om de hals gedragen.

image0013

newfoundlandDe Orde van Newfoundland en Labrador (Order of Newfoundland and Labrador) is een in 2001 ingestelde onderscheiding van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.
Ieder jaar worden niet meer dan acht inwoners, of mensen die lange tijd in de provincie woonden, in deze Ridderorde opgenomen. De eerste benoemingen werden in 2004 gedaan.
Het criterium voor benoeming is "uitmuntende en bijzondere prestaties" waardoor de provincie en haar inwoners profiteerden.
Vreemdelingen kunnen als "honoraire leden" worden benoemd.

canadabead01[1]

ONSmedalcolourDe Orde van Nova Scotia (Order of Nova Scotia) is een in 2001 ingestelde onderscheiding van de Canadese provincie Nova Scotia. Ieder jaar worden er niet meer dan vijf leden benoemd. Canadese burgers, inwoners of oud-inwoners van Nova Scotia kunnen voor voortreffelijk en voor de provincie en haar inwoners nuttig werk worden onderscheiden.

De Orde heeft een enkele graad, lid, en wordt om de hals gedragen.

image0013

123px-OC-badge

De Orde van Ontario (Order of Ontario) is een in 1986 ingestelde onderscheiding van de Canadese provincie Ontario. De Orde beloont "voortreffelijke prestaties en verdiensten op het hoogste niveau" maar wordt niet voor dapperheid toegekend.

De leden dragen hun onderscheiding om de hals en mogen de letters O.Ont achter hun naam plaatsen.

canadabead01[1]

orderofpeiDe Orde van Prins Edwardeiland (Engels: "Order of Prince Edward Island") is een in 1996 ingestelde onderscheiding van de Canadese deelstaat Prins Edwardeiland. Ieder jaar worden drie benoemingen gedaan. De Orde beloont inwoners en oud-inwoners voor hun bijdrage aan economie, cultuur en welzijn.

image0013

imagesDe Orde van Verdienste van Saskatchewan (Engels: "National Order of Saskatchewan") is een in 1985 ingestelde onderscheiding van de Canadese provincie Saskatchewan. Uitmuntende prestaties op ieder vlak kunnen met deze onderscheiding worden beloond. De Orde kan per jaar niet vaker dan tienmaal worden toegekend maar er zijn ook postume en honoraire benoemingen mogelijk.

In 2001 en 2006 werden twee zonen van de Canadese vorstin, de Prins van Wales en de Graaf van Wessex als "Honoraire Leden" in de Orde opgenomen.

Men draagt de Orde aan een lint om de hals.

canadabead01[1]


MedalPolaris_webDe Orde van Polaris van het Yukon Territory (Engels:"Yukon Territory Order of Polaris") is een onderscheiding van het Canadese Yukon Territory. De Orde werd in 1973 voor het eerst , destijds met een speciale vliegersgesp, verleend aan piloten die de verbindingen in dit onherbergzame gebied onderhielden. Nu is de Orde een beloning voor Canadese inwoners of oud inwoners die zich voor het gebied, de inwoners of haar unieke cultuur verdienstelijk maakten.

image0013

150px-Lint_van_deOrde_van_QuebecDe Nationale Orde van Québec ("Ordre National de Québec" of " National Order of Québec") is een onderscheiding van de Canadese provincie Québec. Door, anders dan de andere deelstaten van Canada, van een "Nationale" Orde te spreken onderstreept het Franstalige Québec haar status als een bijzonder gebied binnen Canada.

De op 20 juni 1984 door de Nationale Assemblee van Québec ingestelde Ridderorde wordt, ook postuum, voor bijzondere verdiensten verleend. Het publiek wordt in advertenties opgeroepen om voordrachten te doen. De Premier van Québec heeft het recht om ook buitenlanders te decoreren.

De Orde beloont vaak loyaliteit aan Québec en wordt daarom geregeld aan Franstalige kunstenaars en politici verleend.

[bewerk] De drie graden van de Nationale Orde van Québec

 • Grootofficier (grand officier)

Zij dragen de gouden onderscheiding aan een lint om de hals en mogen de letters (GOQ) achter hun naam voeren.

 • Officier (officier)

Zij dragen de zilveren onderscheiding aan een lint om de hals en mogen de letters(OQ) achter hun naam voeren.

 • Ridder (chevalier)

Zij dragen de zilveren onderscheiding aan een lint op de linkerborst en mogen de letters (CQ) achter hun naam voeren

06:00 Gepost door Hexana in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, onderscheidingen |  Facebook |

17-04-08

Order of Onderscheidingen van Canada

Order of Canada, Frans: Ordre du Canada) is een Canadese ridderorde en werd in 1967 gesticht om het Britse systeem van onderscheidingen te vervangen. Het motto van de Orde is Desiderantes meliorem patriam, (Latijn: Strevend naar een beter land), een citaat uit de brief aan de Hebreeën in het Nieuwe Testament.

De Orde beloont belangrijke diensten aan Canada en is de hoogste Canadese onderscheiding. Muzikanten, filmsterren, politici en filantropen zijn in deze Orde opgenomen maar van de 5053 benoemingen tot 2007 waren er niet meer dan 12 aan vreemdelingen. Elizabeth II is de Souverein en de Gouverneur-Generaal in functie is de Kanselier van de Orde.

Over het toekennen van Britse Ridderorden en vooral de Britse adellijke titels is in Canada altijd veel discussie geweest. De Britse regering heeft er uiteindelijk onder Canadese druk van afgezien om nog titels en onderscheidingen waaraan adeldom was verbonden aan Canadezen te verlenen. De Orde van het Britse Rijk, de meest toegekende onderscheiding, werd in 1967 uiteindelijk vervangen door de Orde van Canada. Aanleiding was het 100-jarig bestaan van de zelfregerende Dominion Canada. Ook in Australië (De Orde van Australië) en Nieuw-Zeeland (De Orde van de Koningin voor Goede Diensten) werd het Canadese voorbeeld nagevolgd. De Koningin van het Verenigd Koninkrijk, en ook van Canada, Elizabeth II droeg de haar geschonken kleinoden van de Canadese Orden voor het eerst in 1970.

Graden van de Orde van Canada

De Orde kent de volgende graden:

 • Souverein
 • Companion (CC)

Ieder jaar worden maximaal 15 Companions benoemd.

 • Officier (OC)

Ieder jaar worden maximaal 64 Officieren benoemd

 • Lid (Member) (CM)

Ieder jaar worden maximaal 136 leden benoemd

Oorspronkelijk kende de Orde alleen Companions en medailles voor moed. De medaille werd in 1972 vervangen door een Kruis voor Moed ("Cross of Valour"). Alle Companions werden in 1972 tot Officieren benoemd. De Gouverneurs-Generaal en hun echtgenoot of echtgenote worden tot Companion benoemd.

De Orde wordt maar zelden aan vreemdelingen verleend; de leden van de koninklijke familie tellen als Canadese onderdanen en verder mogen er niet maar dan vijf vreemdelingen per jaar in de Orde van Canada worden benoemd.

CompanionOfficierLid
Batons


Met dank aan "Veterans Affairs Canada" voor de foto van de Companion".

Insignia

Het kleinood is een sneeuwvlokvormig vijfarmig ontwerp van de hand van Bruce W. Beatty. Bij de hogere rangen is goud gebruikt maar de leden moeten het met een geëmailleerde zilveren onderscheiding doen. Het esdoornblad, symbool van Canada, is bij de Companions rood, bij de Officieren van goud en bij de Leden van zilver. Als verhoging is de kroon van Sint Eduard de Belijder aangebracht. Canada heeft geen eigen kroon. De keerzijde is, op het woord "Canada" na, leeg gelaten.

Het lint van de Orde is is wit met twee rode strepen. De Officieren en Commandeurs dragen de onderscheiding aan een lint om de hals of, het staat dames vrij om voor de draagwijze van de heren te kiezen, aan een strik op de linkerborst. Men draagt de decoraties ook in miniatuur of als rozet bij wijze van knoopgatsversiersel. Canadezen dragen hun insigne na het Victoria Kruis en het Canadese Kruis voor Moed.

Men mag de insignia van overleden familieleden wel bewaren maar niet verkopen. Wanneer zij op de markt worden aangeboden grijpt de Canadese overheid, voor zover mogelijk, in.

In het Verenigd Koninkrijk en ook in Canada heersen strikte regels voor heraldiek en het gebruik van wapenschilden. De Companions van de Orde van Canada mogen bij de Canadese Wapenkoning een schild laten vaststellen en een "circlet", een rode band met het motto van de Orde, om het schild aanbrengen. De Officieren en Leden hangen het kleinood onder hun wapenschild. Ook in afbeeldingen van het Canadese wapen komt de Orde sinds 1994 voor.

De Gouverneur-Generaal draagt bij gelegenheid ook een keten. De keten bestaat uit het insigne van een Companion met daarboven een kroon en een Canadees wapenschild hangend aan een keten van sneeuwkristallen en medaillons.

Lint van Companions en OfficierenLint van een LidStrik 

Andere Canadese Orden

 • De Lijst van Ridderorden in Canada
 • De Orde van Uitmuntendheid (Alberta Order of Excellence)
 • De Orde van Brits-Columbia (Order of British Columbia)
 • De Orde van Manitoba (Order of Manitoba)
 • De Orde van New Brunswick (Order of New Brunswick)
 • De Orde van Newfoundland en Labrador (Order of Newfoundland and Labrador)
 • De Orde van Nova Scotia (Order of Nova Scotia)
 • De Orde van Ontario (Order of Ontario)
 • De Orde van Prins Edwardeiland (Order of Prince Edward Island)
 • De Nationale Orde van Québec (National Order of Québec)
 • De Orde van Saskatchewan (Saskatchewan Order of Merit)
 • De Orde van Polaris (Yukon Territory Order of Polaris)

morgen krijgen jullie meer over iedere onderscheiding.

16-04-08

Vanaf nu

Vanaf nu zul je uitleg ,artikelen enz.....

Soms in het engels of in het frans vinden ,daar Canada deze 2 talen spreekt en ik meer uitleg vind en kan geven in deze talen zullen ze nu ook verschijnen naast het nederlands uiteraard,

ook zal ik prentjes en gifs posten die jij dan ook weer moogt nemen ,bedenk wel dat ik ze allen op het net gevonden heb en dus niet van mij zijn;zijn ze wel van mij dan zal ik het wel zeggen

01can1901

06:00 Gepost door Hexana in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, gifjes, vlaggen |  Facebook |

15-04-08

ziek zijn

032GPHLYGBYWLben al meer dan een week in bed met een zware  bronchites die uit gedraaid is in een lichte longontsteking,dus zal het hier nog wel enkele dagen stil zijn

11:13 Gepost door Hexana in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

14/8/2003 Elektriciteitstoring

Elektriciteitsstoring in Noord-Amerika op 14 augustus 2003

Gebieden zonder elektriciteit op 14 augustus 2004.
Gebieden zonder elektriciteit op 14 augustus 2004.

Op 14 augustus 2003 viel in grote delen van het noordoosten van Verenigde Staten en Canada de elektriciteit uit. In totaal zaten 10 miljoen inwoners van de Canadese provincie Ontario zonder stroom, en ook 40 miljoen inwoners van acht Amerikaanse staten hadden geen elektriciteit tot hun beschikking. Het was daarmee de ernstigste stroomuitval in de geschiedenis van Noord-Amerika. De totale schade werd geschat op zes miljard dollar. Aanvankelijk werd gedacht dat de oorzaak van de stroomuitval bij Canada lag, of dat een computervirus een computer had aangetast, maar de oorzaak bleek bij een elektriciteitsbedrijf in Eastlake in Ohio te liggen. Door een te grote vraag naar elektriciteit, mogelijk veroorzaakt door de hoge temperaturen op dat moment in Noord-Amerika, viel rond 12.15 's middags de elektriciteitscentrale uit. Door bomen en takken die in contact stonden met de elektriciteitskabels vielen nog eens 100 energiecentrales uit. Door een bug in de software bij de elektriciteitscentrale in Ohio werd er geen noodprogramma opgestart.

In de nacht van de stroomuitval was het in een groot gedeelte van de Verenigde Staten pikkedonker. Sterren en satellieten die nooit zichtbaar waren, waren nu duidelijk te zien. Indirect vielen er acht doden ten gevolgde van de stroomuitval.

06:00 Gepost door Hexana in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, elektriciteit, storingen |  Facebook |

14-04-08

De grondwet van Canada

British North America Act

(BNA) waren een serie wetten die door het Britse Parlement in Londen werden aangenomen tussen 1867 en 1975 en die feitelijk de Grondwet van Canada vormde. De eerste British North America Act 1867 werd in 1867 aangenomen en creëerde de Dominion of Canada. Groot Brittannië behield een grote mate van controle over Canada, en alleen het parlement in Londen kon bijvoorbeeld de BNA amenderen. Met het Statute of Westminster, aangenomen in 1931, verkreeg Canada, net zoals de andere Britse Dominions, volledig zelfbestuur inclusief de mogelijkheid om het eigen buitenlandse beleid te bepalen. Hiervoor, zoals bijvoorbeeld in 1914, bepaalde Groot Brittannië het buitenlandse beleid van haar Dominions en toen Engeland Duitsland de oorlog verklaarde was Canada automatisch ook meteen in oorlog.

Door onderlinge wrijvingen tussen met name de Engelstalige en Franstalige bevolkingsgroepen in Canada was het tot 1982 altijd onmogelijk gebleken het bestuur volledig in Canadese handen te geven. De provincies konden het nooit unaniem eens worden over de procedure hiervoor en tot 1982 moest elk amendement aan de grondwet van Canada via een BNA door het Britse parlement worden goedgekeurd. In 1982 werd echter door de Britten de Canada Act 1982 aangenomen die het laatste restje Britse controle over Canada opgaf. Vanaf dat moment was het aan het Canadees Parlement zelf om de grondwet te wijzigen zonder de Britten om hun fiat te vragen. De British North America Acts worden sindsdien in Canada retroactief de Constitution Acts genoemd hoewel zij in Groot Brittannië nog altijd de originele naam bezitten.

De volgende British North America Acts werden aangenomen:

British North America Act 1867

Deze wet vormt de basis van Canada's grondwet. Hij creëerde de Dominion of Canada bestaande uit de provincies Ontario, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. Canada werd een federatieve parlementaire democratie gebaseerd op het Britse Westminster model.

British North America Act 1871

Met deze wet werd het mogelijk om nieuwe provincies tot de Confederatie toe te laten. Manitoba werd een provincie en Rupertland en de Northwest Territories werden deel van Canada.

British North America Act 1886

De territoria kregen vertegenwoordiging in het Canadees Parlement.

British North America Act 1907

De federale overheid kreeg de autoriteit om gelden over te maken aan de kleinere provincies.

British North America Act 1915

De Canadese Senaat werd uitgebreid ten gunste van de westelijke provincies. West Canada, Ontario, Québec en de Atlantische provincies kregen ieder als blok 24 senatoren.

British North America Act 1916

Met de wet werd de zittingsduur van het parlement tijdelijk verlengd, wegens de Eerste Wereldoorlog.

British North America Act 1930

Deze wet gaf de westelijke provincies controle over een deel van de natuurlijke grondstoffen, zelfs als die gewonnen werden op federaal land.

British North America Act 1940

Sociale zekerheid als werkloosheidsuitkeringen werden de verantwoordelijkheid van de Federale overheid.

British North America Act 1943

Wegens de Tweede Wereldoorlog werd de herdistribuering van zetels in het Lagerhuis uitgesteld.

British North America Act 1946

De zetels in het Lagerhuis werden meer evenredig over de provincies verdeeld.

 British North America Act 1949

Newfoundland werden als tiende provincie opgenomen in de Confederatie.

British North America Act 1949 (Nr. 2)

Bepaalde machten van het Britse Parlement werden overgedragen aan "Ottawa".

British North America Act 1951

Het federale parlement kreeg de bevoegdheid wetten aangaande pensioensvoerzieningen aan te nemen.

British North America Act 1952

Het aantal zetels in het Lagerhuis werd aangepast en het Yukon Territorium kreeg een eigen zetel.

British North America Act 1960

Verplichte pensioenering voor rechters die de leeftijd van 75 bereiken.

British North America Act 1964

De pensioenvoorzieningen werden uitgebreid.

British North America Act 1965

Leden van de senaat moeten verplicht aftreden op de leeftijd van 75 jaar.

British North America Act 1974

Herverdeling van het aantal zetels in het Lagerhuis dat iedere provincie krijgt. Québec kreeg 75 zetels, terwijl voor de andere provincies een aantal wordt berekend in proportie tot hun bevolking ten opzichte van Québec, met een minimum gelijk aan hun zetels in de Senaat.

British North America Act 1975

De Northwest Territories krijgen twee zetels in het Lagerhuis.

British North America Act 1975 (Nr. 2)

Yukon en de Northwest Territories krijgen ieder één zetel in de Senaat.

06:00 Gepost door Hexana in Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, geschiedenis |  Facebook |

13-04-08

1989 Bloedbad aan de École Polytechnique

Gedenkteken voor de slachtoffersGedenkteken voor de slachtoffers

Het École Polytechnique bloedbad vond plaats op 6 december 1989, toen Marc Lépine in Montréal, Canada, veertien jonge vrouwen neerschoot en vervolgens zelfmoord pleegde.

De moorden

Lépine was een geestelijke instabiele man die als kind mishandeld werd door zijn vader. In zijn afscheidsbrief verklaarde hij dat hij het feminisme als de oorzaak van alle mislukkingen in zijn leven zag, inclusief zijn mislukte poging om toegelaten worden tot de École Polytechnique.

Op 6 december 1989 betrad Lépine de École Polytechnique, een aan de Universiteit van Montréal gelieerde instelling. Hij ging een klaslokaal vol studenten binnen en scheidde de mannen en de vrouwen. De mannen werden vervolgens onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen het lokaal te verlaten. Daarop schreeuwde Lépine dat hij feministen haatte en opende het vuur op de nog aanwezige vrouwelijke studenten. Hij vervolgde de schietpartij in andere delen van het gebouw en doodde uiteindelijk dertien studentes en één personeelslid, allen vrouwen. Na afloop schoot hij ook zichzelf dood.

Nasleep

Het bloedbad schokte de provincie Québec en heel Canada. Het feit dat alle 14 slachtoffers vrouwen waren zorgde voor een opleving in het Canadese feminisme. In 1991 werd 6 december uitgeroepen tot een nationale herdenkingsdag van geweld tegen vrouwen. De moorden leidden ook tot een verscherping van de wapenwetgeving in Canada (zie het bloedbad in Hungerford).

06:00 Gepost door Hexana in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, gebeurtenissen |  Facebook |