12-01-09

de Ojibweg

In Canada vormen de Ojibweg de grootste inheemse bevolkingsgroep als de Anishininiwag (Ojibweg met Cree (Ayisini)-bloed in de aderen) en Métis (afstammelingen van Ojibweg en Franse, Engelse en Schotse Canadezen) worden meegerekend.

551px-OjIBWE_BIRCH_BARK_CANOE_1910_mINNESOTA

Meer dan 76.000 Ojibweg wonen, onderverdeeld in ca. 70 groepen, in Canada. Ook dit aantal zou aanmerkelijk hoger kunnen zijn aangezien relatief veel Ojibweg in Canada gemengd bloed hebben en bij veel volkstellingen niet zijn meegeteld

de Ojibweg in leven, zijn het meest in de provincies Ontario, Manitoba, Saskatchewan en Brits-Columbia.

De Anishininiwag (ook wel Oji-Cree of Severn Ojibwe genaamd) uit het merengebied van Manitoba en het bovenste stroomgebied van de Severnrivier in noord-Ontario, zijn ontstaan uit vermenging van Ayisini- en Ojibwebloed, en worden door sommigen als een op zichzelf staande natie beschouwd. Officieel maken ze dan ook geen deel uit van de Ojibweg; toch beschouwen sommigen hen als een subdivisie van de Ojibwe-natie. Tot slot wordt het volk dat al bijna 1000 jaar aan de noordzijde van het Nipissingmeer in oost-Ontario leeft (nummer 25 op de kaart), N’Biissing of Nipissing (‘Volk van het Kleine Water’) genoemd. Een naam die ze voor zichzelf en hun buren, Omàmiwininiwak (Algonkin) gebruiken, is Odishkwaagamiig: 'Aan het Eind van het Meer'. Zij stammen gedeeltelijk af van de Omàmiwininiwak en worden door sommigen beschouwd als de voorouders van de Ojibweg van het Grote Merengebied. Net als het Anishinini-volk uit het hoge noorden en de Misi-zaagiwininiwag uit het zuiden, ziet de Nipissing First Nation zichzelf als een afzonderlijke natie, maar beschouwen anderen hen enerzijds als onderdeel van de Odishkwaagamiig, en anderzijds als een ‘sub-natie’ van de Ojibwe Anishinaabeg.

09:25 Gepost door Hexana in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: indianen |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.