22-03-08

Manitoba - Churchill

255px-Churchill_Western_Part_1996-08-12 Churchill is een klein stadje in het noorden van de Canadese provincie Manitoba gelegen aan de Hudsonbaai.

350px-Hudsonbaymap_nl
Het telde volgens de volkstelling van
2001 963 inwoners.

Geschiedenis

Rond het jaar 1000 werd de streek bevolkt door de Thule, de voorouders van de huidige Inuit, en rond 1500 kwamen ook andere indianenstammen het gebied binnen. Europeanen verkende het gebied voor het eerst in de laat 17e eeuw en de eerste permanente nederzetting die er gesticht werd, in 1717, was een fort van de Hudson's Bay Company ten behoeve van de handel in pelzen.

De economische ontwikkeling van het gebied nam langzaam vorm en het zou tot 1929 duren aleer Churchill via spoorlijn met de rest van het land verbonden zou worden.

Economie en transport

In het zeer dunbevolkte noorden van Manitoba is Churchill de enige plaats van betekenis. Het ligt aan het noorderlijke eindpunt van de Hudson Bay Railway die de enige verbinding vormt met de rest van Canada. De lengte van de spoorlijn, vanaf Winnipeg, is ongeveer 1700 km. Eén van de belangrijkste economische activiteiten is tegenwoordig het toerisme.

Churchill staat bekend om haar ijsberenpopulatie en wordt ook wel Polar Bear Capital of the World genoemd.

270px-Ursus_maritinus
Ook vormt de stad een uitvalsbasis voor wetenschappelijk onderzoek in de Arctische wateren en
toendras rondom Churchill.

toendraToendras

06:00 Gepost door Hexana in PR Manitoba | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, manitoba |  Facebook |

11-03-08

Winnipeg-Manitoba

 650px-Winnipeg1907

Winnipeg is de hoofdstad van de Canadese provincie Manitoba in West-Canada. De stad telt ongeveer 689.210 inwoners (2003) en is daarmee de achtste stad van Canada. In de agglomeratie van de stad leven 706 900 mensen, dat is tweederde van de bevolking van Manitoba.

winnipeg

Winnipeg staat bekend als de Poort naar het Westen (Gateway to the West) en speelt een belangrijke rol als nijverheids-, landbouw-, vervoer-, en onderwijscentrum.

winnipeg-01

Winnipeg ligt vlakbij het geografische middelpunt van Noord-Amerika, aan de monding van twee rivieren: Red River en Assiniboine River. Het is één van de koudste grote steden ter wereld, met een gemiddelde temperatuur onder het vriespunt van november tot maart. In het midden van de winter is het ´s nachts gemiddeld -18 °C. Door de vaak sterke wind ligt de gevoelstemperatuur vaak nog vijf tot tien graden lager. Canadezen hebben het dan ook vaak over "Winterpeg" in plaats van Winnipeg. Tussen mei en september is het vaak juist warm in Winnipeg, met uitersten van meer dan 35 °C.

Bears Winnipeg.

Winnipeg_l

Winnipeg_2

07:00 Gepost door Hexana in PR Manitoba | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, manitoba, steden |  Facebook |

16-02-08

Manitoba

Afbeelding:Manitoba-map.png  Wapen van Manitoba

Manitoba heeft als hoofdstad Winnipeg. Het was de vijfde provincie die zich bij Canada voegde (in 1870). De provincie telt 1.177.765 inwoners (2006), waarvan ongeveer de helft in de hoofdstad wonen.

De provincie was oorspronkelijk slechts 1/18 van haar huidige grootte; het stond destijds bekend als de Postzegelprovincie. Manitoba groeide aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw steeds verder, door land van de Northwest Territories over te nemen. In 1912 kwam de noordgrens op 60° NB te liggen, waarmee de provincie haar huidige oppervlakte bereikte.

Geografie

Kaap Churchill, Wapusk Nationaal Park
Kaap Churchill, Wapusk Nationaal Park

Manitoba, dat een oppervlakte van 647.797 km² beslaat ligt centraal in Canada hoewel het tot de westelijke provincies gerekend wordt. Het wordt in het oosten begrensd door de provincie Ontario en in het westen door Saskatchewan Ten noorden van Manitoba liggen de territoria Nunavut en, aan slechts één punt in het noordwesten, de Northwest Territories. De zuidgrens van Manitoba loopt langs de 49e breedtegraad en vormt de grens met de Amerikaanse staten Minnesota en North Dakota. Ten slotte grenst de provincie aan de Hudsonbaai.

In het zuiden van Manitoba bevinden zich enkele grote meren waaronder Manitobameer en Winnipegmeer. In totaal is 14,5% van de provincie bedekt met water in de vorm van deze en talloze kleinere meren.

Geologisch gezien wordt het grootste deel van Manitoba tot het Canadees Schild gerekend. De dicht bevolkte zuidelijke streken zijn relatief vlak en bedekt met prairies. Elders in de provincie vindt men licht glooiende heuvels en door gletsjers gevormde landschappen. Baldy Mountain is met 832 meter hoogte het hoogste punt in de provincie.

Klimaat

Het klimaat in deze meest oostelijk gelegen Prairie Province is extreem met hete, vochtige zomers en zeer koude winters. Dit harde klimaat wordt veroorzaakt doordat er geen modererende bergketens of watermassas zijn die het klimaat temperen. 's-Winters wordt het weer in de hoofdstad Winnipeg vaak gekenmerkt door een hogedruk gebied met koude poollucht die de temperatuur wekenlang onder de -20°C doen duiken tot aan -40°C en kouder. 's-Zomers daarentegen heersen er warme, vochtige omstandigheden door de aanvoer van luchtmassas afkomstig vanuit de Golf van Mexico.

Demografie

Churchill, Manitoba, aan de Hudsonbaai is de belangrijkste plaats in het dunbevolkte noorden van de provincie
Churchill, Manitoba, aan de Hudsonbaai is de belangrijkste plaats
in het dunbevolkte noorden van de provincie

De bevolking bedroeg volgens de officiële volkstelling van 2001 1.119.583 personen waarvan ongeveer 10% indianen en ruim 5% Métis. De belangrijkste religie is het Christendom (43% is Protestants en 29% Katholiek. 1,1% van de bevolking behoort tot het Jodendom terwijl ongeveer 18% niet religieus is. 4,1% van de bevolking spreekt Frans, en 75,8% Engels.

Economie

Vroeg in Manitoba's geschiedenis was de handel in (bever)pelzen de belangrijkste economische activiteit in wat nu Manitoba is. De Hudson's Bay Company had een monopolie op alle handelsactiviteiten en de ontwikkeling van de landbouwsector kwam maar langzaam op gang.

De belangrijkste landbouwproducten zijn verschillende soorten granen. Bosbouw en mijnbouw vormen andere belangrijke takken van de economie.

Winnipeg is verreweg het belangrijkste economische centrum van de provincie en hét knooppunt in het transport en infrastructuur netwerk van de oostelijke prairies. Het internationale vliegveld van Winnipeg is de grootste en belangrijkste tussen die van Toronto en Calgary in.

Naast de hoofdstad Winnipeg (690.100 inwoners) is de enige andere stad met meer dan 25.000 inwoners Brandon, dat bijna 40.000 inwoners telt. Churchill met 983 inwoners is de belangrijkste plaats in het dunbevolkte noorden van de provincie. Het is gelegen aan de Hudsonbaai.Andere plaatsen in de provincie Manitoba zijn Angusville en Oak Lake.

650px-Winnipeg1907

Geschiedenis

Het woord Manitoba is van indiaanse oorsprong hoewel het niet duidelijk is wat die oorsprong precies is. Manitou in Cree betekent Grote geest en Manitou-baw in de taal van de Ojibwe Straat van de geest betekent. De Assiniboine tenslotte refereerde aan de meren in het zuiden van de provincie als Mini tobow oftewel Meer van de Prairies.

Manitoba is al zo'n tien- tot dertienduizend jaar bewoond door verschillende indianenstammen. In 1612 werd het gebied voor de eerste maal verkend door Europeanen en in 1670 kreeg de Hudson Bay Company de soevereiniteit over grote delen van het huidige Canada, inclusief wat nu Manitoba is. Na de Franse en Indiaanse oorlog in 1763 werd het gebied definitief Brits en werd het onderdeel van Rupertland. In 1811 werd de eerste landbouwnederzetting gesticht waarna er conflicten met de Métis uitbraken.

In 1869 werd het gebied door Groot-Brittannië aan Canada afgestaan en een jaar later werd de provincie Manitoba opgericht. Aanvankelijk was het een klein, vierkant gebied dat de bijnaam Postzegelproivincie kreeg en slecht 1/18 van het huidige oppervlakte besloeg. Langzaam breidde het zich echter uit totdat het in 1912 de huidige grenzen besloeg.

Na een snelle groei voor de Eerste Wereldoorlog stagneerde Manitoba enigszins en de verwachtte bevolkingsaantal van 3 miljoen mensen werd nooit bereikt.

Province of Manitoba officiële site

Manitoba Historical Society

04:15 Gepost door Hexana in PR Manitoba | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canada, provincie, reizen, toerisma |  Facebook |