23-03-08

New Brunswick - Moncton

Moncton_Welcome
Moncton is een stad in Oost-Canada. Het is een van de acht steden in de provincie New Brunswick. Moncton heeft 64.128 inwoners in de stad zelf en 126.424 in de agglomeratie (in 2006). De stad draagt de naam van Robert Monckton, een Britse officier die destijds het toezicht over de deportatie van de Acadiërs hield. Het is na Saint John de grootste stad van de provincie, en heeft vrijwel evenveel inwoners.

Geschiedenis

1monctonMoncton werd in 1733 gesticht door Franse boeren uit Acadië. Moncton is vernoemd naar de Britse generaal Robert Monckton, die het nabijgelegen Fort Beausejour in 1755 innam op de Fransen en die vervolgens de inwoners deporteerde. Het duurde jaren voordat de plaats weer bevolkt raakte.

Geografie

Moncton_New_Brunswick_2Moncton ligt in het zuidoostelijke deel van de provincie New Brunswick in het oosten van Canada. Het ligt in de vallei van de Petitcodiacrivier, op de noordoever van een gedeelte waar de rivier een draai maakt. De vroege stichters van de stad gebruikten dan ook de Franse bijnaam le Coude voor het gebied.

Moncton ligt in het binnenland van de maritieme provincies. Tegen het einde van de 19de eeuw stond Moncton dankzij de bouw van belangrijke spoorweglijnen als de Hub City bekend. De stad werd ook het hoofdkwartier van de Intercontinental Railway van Canada.

Taal en cultuur

Het grootste gedeelte van de bevolking van Moncton is Engelstalig. 35% van de bevolking spreekt Frans.

Moncton was in augustus 1999 de gaststad van het Internationale Spitsberaad van de Frankofonie.

Een aantal Franstaligen in de stad spreken nog het oude Acadische Chiac-dialect. De stadsraad besloot op 6 augustus 2002 om van Moncton de eerste Canadese stad te maken die officieel tweetalig is.

Het Capitol Theatre is een gerestaureerd vaudeville-huis uit de jaren twintig van de 20e eeuw. Het dient nu als het centrum van het culturele leven van de stad.

Een andere belangrijke instelling is het Atlantic Ballet Theatre (Atlantisch Ballettheater) en het Franstalige Théâtre l'Escouette. In het Moncton Coliseum, een arena met 8 000 zitplaatsen, vinden concerten plaats. Het is ook het hoofdkwartier van de Moncton Wildcats, de plaatselijke hockeyclub.

De hoofdmusea zijn het Moncton-museum en het La Musée Acadienne bij de Franstalige Université de Moncton.

Het tweetalige Northrop Frye Literaire Festival vindt in april plaats, ter ere van de literaire criticus Northrop Frye. Schrijvers vanover de heel wereld wonen het festival bij. De Internationale Wijn- en Voedsel-expositie (World Wine and Food Exposition), dat elke november in Moncton plaasvindt, is de grootste in Oost-Canada.

Ter herdenking van 400 jaar Franse nederzettingen in Noord-Amerika heeft het museum Pointe-à-Callière (Montréal) in samenwerking met het Musée du Château des ducs de Bretagne in Nantes (Frankrijk) de expostitie France / Nouvelle France, de l'Acadie à la Louisiane in het Musée acadien de l'Université de Moncton van 29 maart tot 5 juni 2005.

MonctonSkyline_300dpi

Vervoer

De internationale luchthaven van Moncton is onlangs uitgebreid. De spoorwegmaatschappijen VIA Rail Canada en Canadian National Railway en de snelweg Trans Canada Highway verbinden Moncton met de rest van Canada. De stad is dankzij zijn ligging tegenwoordig een belangrijk handelcentrum.

Bezienswaardigheden

  • Champlain Place is een winkelcentrum in die voorstad Dieppe.
  • Crystal Palace is een pretpark tegenover Champlain Place.
  • Het Gat van de Getijden wordt door de enorme getijden van de Fundybaai veroorzaakt, waarbij de Petitcodiacrivier stroomopwaarts begint te stromen.
  • Magneetheuvel (Magnetic Hill) is een optische illusie die door de plaaslijke topografie veroorzaakt wordt. De plaats wordt als een toeristencentrum ontwikkelt; een dierentuin en een waterpretpark (Magic Mountain) maken deel uit van het project.

Moncton is een belangrijke bestemming voor toeristen. In de omgeving van de stad zijn twee nationale parken, Fundy National Park en Kouchibouguac National Park. De warmwaterstranden van Northumberland Straight en de rotsen van Hopewell Rocks liggen eveneens dichtbij de stad. De Confederation Bridge bij Prins Edwardeiland is een architectonische bezienswaardigheid.

Kouchibouguac National Park

Kouchibouguac National Park

TidalBore_150dpi

TidalBore

Onderwijs

M27-01-1364E-UNB-fig1

Moncton beschikt over twee universiteiten: De Université de Moncton, de grootste Franstalige universiteit buiten de provincie Québec, en de Atlantic Baptist University, een kleine christelijke instelling dat zich op vrije kunsten en natuurwetenschappen toespitst.

800px-Université_de_Moncton_Campus_de_Shippagan_1

Daarnaast biedt de University of New Brunswick verpleegkunde aan. De Mount Allison University ligt vlakbij in de stad Sackville. Er zijn ook twee campussen van de New Brunswick Community College in het gebied; de NBCC Moncton-campus is Engelstalig, terwijl CCNB Dieppe Franstalige cursussen aanbiedt. Deze instellingen spitsen zich toe op handels- en technische opleiding.

Er zijn ook een aantal privéscholen in de stad; de Moncton Flight College is een van de oudste in het land en heeft een heel goede naam als één van de beste vliegscholen verworven.

Medische instellingen

De twee grootse ziekenhuizen in het gebied zijn
The Moncton HospitalThe Moncton Hospital (overwegend Engelstalig, met ongeveer 400 bedden) en Hôpital Georges-Lhet Hôpital Georges-L. Dumont (overwegend Franstalig, 350 bedden).

Media

Moncton beschikt over twee kranten die dagelijks verschijnen, die Engelstalige Times & Transcript, wat ook het belangrijkste blad in New Brunswick is, en het Franstalige L'Acadie Nouvelle. Er zijn ook twee plaaslijke televisiestations, Radio-Canada/CBC (Franstalig) en ATV / CTV Television Network (Engelstalig). Daarnaast zenden twaalf radiostaions hun programma's vanuit Moncton uit.

180px-Aliant_towerAliant Tower: De uitzendtoren van 35 verdiepingen overheerst de stadshorizon van Moncton.

Economie

Moncton is twee keer failliet gegaan.

Aanvankelijk waren de Intercolonial Railway en National Transcontinental Railway dee belangrijkste werkverschaffers in de stad. Ná de fusie van de twee maatschappijen als Canadian National Railways, is CNR de grootste onderneming in het gebied geworden. Moncton is nu de stad die in de maritieme provincies de snelste economische groei beleeft, en er wordt verwacht dat Moncton in 2010 de grootste stad van New Brunswick zal zijn.

06:00 Gepost door Hexana in PR New Brunswick | Permalink | Commentaren (2) | Tags: canada, steden, new brunswick |  Facebook |

12-03-08

Fredericton-New Brunswick

255px-Downtown_FrederictonFredericton is een stad in Canada en de hoofdstad van de Canadese provincie New Brunswick. De stad heeft 47.560 inwoners (2001) en een oppervlakte van 131,23 km². Inclusief voorsteden wonen er 81.346 mensen (2001). De stad is genoemd naar Frederik August, hertog van York (1763-1827).

Fredericton ligt niet aan open zee, maar is er wel mee verbonden door de Sint John Rivier, die door het centrum stroomt. Verder heeft de stad 2 universiteiten.

1-De Universiteit van New Brunswick

2-De Saint Thomas University

250px-St_John_River_Map180px-FrederictonNB_SaintJohnRiver

De Saint John River is een rivier met een lengte van ongeveer 673 km gelegen in de Canadese provincie New Brunswick en de Amerikaanse staat Maine. De rivier vormt de grens op twee plekken in zijn loop.

Fredericton Lighthouse

Fredericton

07:00 Gepost door Hexana in PR New Brunswick | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, new brunswick |  Facebook |

17-02-08

New Brunswick

Afbeelding:New Brunswick-map.png Vlag van New Brunswick

New Brunswick heeft als hoofdstad Fredericton. Het is de enige provincie die officieel tweetalig Engels-Frans is.De provincie heeft een oppervlakte van 72.908 km². Het hoogste punt is de top van Mount Carleton (820 m). In de Fundybaai, die New Brunswick scheidt van de provincie Nova Scotia, vindt tweemaal per dag het grootste getijdeverschil ter wereld plaats: 16 meter. Bij hoogtij vloeit telkens 100 miljard ton zeewater binnen in de 290 kilometer lange baai.New Brunswick telt 749.168 inwoners (2006).In 2001 waren dat er 729.498.De grootste stad is Saint John en andere grote steden zijn: Bathurst  ;Campbellton  :Dieppe (Canada) ;Edmundston ;Fredericton ; Miramichi ; Moncton ; Saint John (New Brunswick).

 

Partridge-eiland (Engels: Partridge Island) is een eiland in de monding van de haven van Saint John, New Brunswick,

Partridge-eiland, dat door de oorspronkelijke bewoners van Canada Quak'm'kagan'ik werd genoemd, is met de kust verbonden door een strekdam van ongeveer 1 kilometer lang, waarvan het andere einde ligt bij Negro Town Point in Saint John.

In 1785 werd op Partridge-eiland het eerste quarantaine-station van Noord-Amerika gevestigd. Met name in de jaren 1845-1847, tijdens de Ierse aardappelhongersnood, arriveerden er vele immigranten. Het station werd in 1942 opgeheven, waarna het eiland tot 1947 militair gebied was.

Sinds 1791 hebben op Partridge-eiland verschillende vuurtorens gestaan. De huidige dateert uit 1959.

In 1859 werd op het eiland de eerste misthoorn ter wereld opgesteld, een uitvinding van Robert Foulis.

Geschiedenis

Voordat de kolonisten kwamen woonden hier indianen.Mikmac Die heeten de Mi’kmaq en de Maliseet-Passamaquoddy. Emigranten kwamen van Engeland, West Europa, Oost en Zuid-oost Azie. Dit is Partridge Eiland.fathers_confed1

Toen de Ieren naar Canada kwamen gedurende de aardappel hongersnood moesten ze hier in quarantaine omdat ze besmettelijke ziekten meebrachten van de overvolle schepen.New Brunswick werd een provincie in 1867. Dit is een foto van de Vaders van de Federatie. Deze mannen kwamen bij elkaar om onze grondwetten te maken in 1867.

Partridge_Is_

het is een zeer mooie provencie en meer kun je ontdekken op de volgende website

Tourism New Brunswick

officielle website

04:15 Gepost door Hexana in PR New Brunswick | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, proviencie, reizen, toerisme |  Facebook |