19-03-08

Yellowknife - Northwest Territories

 YellowknifeYellowknife is de hoofdstad van de Canadese Northwest Territories. In 2006 had de stad 18.700 inwoners, en heeft een oppervlakte van 105,2 km².

Yellowknife ligt aan de rivier de Yellowknife en aan de noordoever van Great Slave Lake en heeft een extreem geïsoleerde ligging, zo ligt de dichtsbijzijnde grote stad Edmonton op 1500 kilometer, waarover men met de auto dik 24 uur doet (ter vergelijking: een qua afstand vergelijkbare rit van Amsterdam naar Florence of Barcelona duurt iets meer als de helft hiervan). Verder is de stad en omgeving rijk aan natuurschoon. Ook liggen er veel goudmijnen in de buurt van Yellowknife en is de stad een heus diamantcentrum.

yellowknife1

Klimaat

Yellowknife is onderhevig aan extreme temperatuurschommelingen, zo kan het in de winter dik 40 graden vriezen, maar in de zomer is een temperatuur van 25 graden Celsius ook geen uitzondering. De stad heeft een (sub)poolklimaat.


northlites3

photo_lg_northwestterritories
Hier kun je ook het northlight bewonderen

12-02-08

Northwest Territories

Afbeelding:Northwest Territories-map.png Wapen van Northwest TerritoriesVlag van Northwest Territories

Northwest Territories heeft als hoofdstad is Yellowknife. Het territorium heeft een oppervlakte van 1.346.106 km² en telt 41.861 inwoners (2006).

De hoofdstad YellowknifeDe Hoofdstad Yellowknife

Northwest Territories liggen ten noorden van de 60e breedtegraad tussen Yukon en Nunavut in. In het westen van het territorium liggen de Rocky Mountains terwijl naar het noorden en oosten toe het landschap vlakker en lager is. Enkele grote en vele kleine meren waaronder Great Bear Lake en Great Slave Lake bepalen grote delen van de geografie van het gebied. De Mackenzie is de belangrijkste rivier.

Naar het noorden toe maken diverse eilanden van het Arctische Archipel deel uit van de NWT waarvan Victoria en Bankseiland de grootste zijn.

Het hoogste punt in Northwest Territories is Mount Nirvana, dicht bij de grens met Yukon, met een hoogte van 2773 m boven zeeniveau.

Ondanks de grootte van het territorium telt Northwest Territories niet meer dan 41.389 inwoners waarvan ongeveer 40% in de hoofdstad Yellowknife woont. Er zijn geen andere plaatsen in het territorium van meer dan 5000 inwoners. Er zijn 11 officiële talen met naast het Engels en Frans ook 9 talen van lokale indianenstammen en eskimo's. Voor vrijwel alle officiële documenten wordt Engels gebruikt, maar het instellen van 11 talen was de enige eerlijke manier om Frans ook een officiële taal te laten zijn.

De belangrijkste economische activiteit van NWT is mijnbouw. Er worden onder andere diamanten, goud en aardgas gewonnen.

Geschiedenis

Voor de eenwoording van Canada in 1867 was het gebied dat nu de Northwest Territories is grotendeels in handen van de Hudson's Bay Company, een privaat bedrijf. In 1870 overhandigde de HBC het gebied aan Canada. De NWT besloegen toen een groot deel van Canada van wat nu Brits-Columbia is tot aan de Hudsonbaai en delen van Québec in het oosten en zuidwaarts tot aan de grens met de Verenigde Staten.

Wood Buffalo National Park ligt op de grens van NWT en Alberta
Wood Buffalo National Park ligt op de grens van NWT en Alberta

Met de vorming van nieuwe provincies, Brits-Columbia in 1870, Manitoba en, uiteindelijk in 1905, Alberta en Saskatchewan werd het territorium gestaag kleiner. De uitbreiding van Ontario en Québec noordwaarts alsmede de vorming van het Yukon Territory tussen 1880 en 1898 verkleinde de NWT nog meer. Wel werden in 1880 een deel van het Arctische Archipel dat tot dan toe onder direct Brits bestuur stond aan het NWT toegevoegd. In 1912 bestond het territorium uit drie districten, te weten: Keewatin, Franklin en Mackenzie en had het een oppervlakte groter dan India.

Op 1 april 1999 werd Nunavut van het territorium afgescheiden waardoor het meer dan de helft van haar oppervlakte verloor.

Bestuur

Premier

Joe Handley

Luitenant-gouverneur

Commissaris

Tony Whitford

Aantal zetels in Lagerhuis

7

Aantal zetels in Senaat

6

 

 

 

 

Website officielle