24-03-08

Nova Scotia - Cape Bretoneiland

1-north_sydneyCape Bretoneiland (Engels: Cape Breton Island; Frans: île du Cap-Breton), is een eiland langs de Atlantische kust van Noord-Amerika. De naam komt waarschijnlijk van "Breton", dat geassocieerd is met Bretagne.

250px-Wfm_cape_breton_island_pseudocolour
Cape Bretoneiland is een deel van de
Canadese provincie Nova Scotia. Het is van het uit een schiereiland bestaande vasteland van Nova Scotia gescheiden door de Straat van Canso, Canso Causewaymaar tegenwoordig er mee verbonden door de aangelegde Canso Causeway.

De hoogte van het land loopt op van het zuiden naar de Cape Breton Highlands in het noorden. Het midden van het eiland wordt ingenomen door een groot zoutwater estuarium,

 Bras d'Ormeerhet Brass d'Ormeer

Geschiedenis

De eerste bewoners van Cape Bretoneiland waren waarschijnlijk de als jager-verzamelaars levende voorouders van de Mi'kmaq indianen. Deze laatsten bewoonden het eiland toen de eerste Europese ontdekkingsreizigers het eiland bezochten. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni Caboto, die onder de naam John Cabot voor de Engelse kroon werkte, was naar verhaal in 1497 de eerste Europese bezoeker van het eiland. Het Cabot Trail, de toeristische autoroute door de Cape Breton Highlands, is naar dit eerste bezoek door John Cabot genoemd.

De Fransen noemden het eiland Île Royale en stichtten er verscheidene nederzettingen. Het maakte deel uit van de kolonie Acadië. Uiteindelijk bouwden ze de aan de oostkust de vestingstad Louisbourg om bescherming te verlenen voor de toegang van de Saint Lawrencebaai en de visgronden op de Grand Banks, een ondiep, voedingsrijk deel van de Atlantische Oceaan. Louisbourg werd uiteindelijk in 1758 door de Britten ingenomen en met de grond gelijk gemaakt.

Het eiland bleef deel uitmaken van Nieuw-Frankrijk tot het in 1763 bij de Vrede van Parijs aan Groot-Brittannië werd overgedragen. De Britten voegden het eiland bij de er naast gelegen kolonie Nova Scotia.

250px-CoalSteenkool
In de eerst helft van de
19e eeuw begon de grootschalige industriële ontwikkeling van de steenkoolwinning bij de stad Sydney. Gedurende deze periode kwamen er veel emigranten van de Schotse Hooglanden. Tegenwoordig vormen de nabestaanden van deze Schotten de belangrijkste culturele groep op het eiland. Veel oudere mensen spreken nog Schots-Gaelisch.

De snellere veerverbindingen, industriële ontwikkeling en uitbreiding van de visserij zorgden voor de uitwisseling van mensen tussen Cape Bretoneiland en het eiland Newfoundland. Deze culturele uitwisseling gaat door tot de dag van vandaag.

Sydney (Nova Scotia)Sydney is de belangrijkste veerhaven voor verbindingen met Newfoundland.

In het begin van de 20e eeuw werd Cape Bretoneiland bekend door de activiteiten van twee uitvinders. Alexander Graham Bell deed veel van zijn werk in Baddeckbaai, waar hij een zomerverblijf had. Guglielmo Marconi zond op 17 december 1902 vanaf het Marconi station in Glace Bay het eerste radiobericht over de Atlantische Oceaan in oostelijke richting.

06:00 Gepost door Hexana in PR Nova Scotia | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canada, eilandjes, steden, nova scotia |  Facebook |

14-03-08

Halifax - Nova Scotia

255px-HalifaxsmallfrombridgeHalifax is de hoofdstad en de grootste stad van de Canadese provincie Nova Scotia, en heeft ruim 350.000 inwoners (2001). Na een fusering met Dartmouth en Bedford in 1996 vormt de stad de Halifax Regional Municipality. Halifax is het economische centrum van de Atlantische Canadese provincies en de op één na grootste Canadese kuststad na Vancouver, in Brits-Columbia.

Geschiedenis

Mi'kmaqDe oorspronkelijke bewoners, de Mi'kmaq, noemden de stad Chebucto, wat "grootste haven" betekent. Halifax werd op 9 juli 1749 gesticht als een militaire basis voor de Britten door de Britse generaal Edward Cornwallis en een handvol kolonisten die er boerderijen opzetten. De post werd genoemd naar George Montague-Dunk, de tweede hertog van Halifax. Hij was de voorzitter van de Britisch Board of Trade. Halifax was ideaal als miltaire basis omdat het na Sydney, Australië de grootste natuurlijke haven ter wereld heeft. Bovendien gaf het omliggende land goede mogelijkheden voor verdediging.

Ondanks veel moeilijkheden ontwikkelde Halifax zich snel, en in 1752 werd in Halifax de eerste Canadese krant, de Halifax Gazette, en drie jaar later het eerste postkantoor in Canada opgericht.

wharfcert

Met de bouw van de eerste kade in 1758 begon Halifax haar geschiedenis als een belangrijke Canadese havenstad. De stad diende ook als een basis voor Britse militaire operaties tegen het Franse fort in Louisbourg.

Op 6 december 1917 vond in de zeestraat van Halifax de grootste non-nucleaire ontploffing in de geschiedenis plaats: het Franse munitietransportschip Mont Blanc kwam in botsing met de het noorse vrachtschip Imo en vloog in brand. Nadat de bemanning het schip had verlaten en het schip verder richting wal was gedreven ontplofte het. Door de explosie en de daaropvolgende 18 meter hoge 'tsunami' werd alles binnen een straal van 1600 m verwoest en er kwamen meer dan 1900 mensen om.

In 1925 ontstond de eerste transatlantische telegraafverbinding, en in 1941 stelde Trans Canada Airways een geregelde luchtroute tussen Halifax en Vancouver in. De internationale luchthaven van Halifax werd in 1960 geopend.

Klimaat

Het weer in Halifax is onvoorspelbaar, maar gematigd in vergelijking met dat van Centraal-Canada. Normaal gesproken schommelt de temperatuur tussen -5°C en +25°C. Sneeuwval treedt in de maanden december tot maart op, vaak in de vorm van sneeuwstormen. In februari 2004 werd een recordsneeuwval gemeten van 950 millimeter tijdens een sneeuwstorm.

Het weer in de lente wordt door mist en koele temperaturen gekenmerkt. In de zomer kan het warm en droog, maar ook koel en regenachtig zijn. De vroege herfst is vaak nog warm met veel zonneschijn.

Bezienswaardigheden

De Privateers' Wharf is een gerestaureerde havenbuurt uit de 19de eeuw. In deze wik zijn restaurants en kroegen gevestigd. Hier ligt een replica van de beroemde schoener Bluenose uit Lunenburg voor anker. De Bluenose wordt ook op Canada´s 10-cent-muntstukken afgebeeld

lunenburg_sc0205

07:00 Gepost door Hexana in PR Nova Scotia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, proviencie, steden |  Facebook |

11-02-08

Nova Scotia

Locatie van Nova Scotia  Vlag van Nova Scotia

Nova Scotia heeft  als hoofdstad Halifax. Nova Scotia is Latijn voor Nieuw Schotland; de provincie heet “Alba Nuadh” in het Gaelic en la Nouvelle-Écosse in het Frans. Nova Scotia beslaat een gebied van 55.283 km² waarop 934.405 Nova Scotians wonen (2006).

Geografie

Nova ScotiaHet vasteland van Nova Scotia is een schiereiland, omringd door de Atlantische Oceaan en met verscheidene baaien en mondingen. Cape Bretoneiland, een groot eiland ten noordoosten van het vasteland van Nova Scotia maakt ook deel uit van deze provincie, evenals Sable-eiland, een klein maar berucht eiland vanwege de vele scheepswrakken, circa 175 km onder de zuidkust. Nova Scotia is de op één na kleinste provincie (na Prins Edwardeiland). Geen enkele locatie in deze provincie ligt verder dan 56 kilometer van de kust.

Shag Harbour is een klein vissersplaatsje op Nova Scotia dat bekend is geworden vanwege een vermeende neerstorting van een UFO in 1967. Ook zou er een schat begraven liggen van de piratenkapitein William Kidd.

Daarnaast is Nova Scotia ook nog bekend vanwege zijn getijden. Het verschil tussen eb en vloed is namelijk wel twaalf meter. Dit vindt plaats in de Fundybaai, die bij Truro ligt.

Website Nova Scotia Bureau voor Toerisme

Website van Explore Nova Scotia

Website: www.gov.ns.ca

12:00 Gepost door Hexana in PR Nova Scotia | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, provincie, toerisme, reizen |  Facebook |