07-03-08

Geschiedenis Van Toronto

toronto-city-guide-ga-2

De eerste Europeanen die de omgeving van Toronto verkenden waren Franse handelaren, in het jaar 1750. De eerste inwoners van Europese afkomst waren vluchtelingen uit de Verenigde Staten die de Revolutionaire Oorlog ontvluchtten en daarvoor naar Ontario trokken.

In 1793 kreeg de stad de officiële naam “York” toegewezen door Luitenant John Graves Simcoe toen hij de stad koos als nieuwe hoofdstad van het toenmalige “Upper Canada”. Toch was de ‘stad’ nog zeer klein, en in 1800 woonden er ongeveer 50 gezinnen. In 1813, tijdens de "Oorlog van 1812", werd York veroverd en werden vele gebouwen verbrand door Amerikaanse soldaten. Doordat veel immigranten naar Canada trokken, groeide Toronto behoorlijk snel gedurende de rest van de 19e eeuw. Op 6 maart 1834 kreeg de stad haar originele naam ‘Toronto’ terug. In dat jaar was Toronto al een belangrijke haven voor stoombootverkeer geworden, en kreeg de stad voor het eerst straatverlichting. Door de industrialisering rondom het jaar 1870 zou Toronto uitgroeien tot één van de grootste economische centra van de “Canadese Confederatie”.

Dag van de Arbeid in Toronto, 1900
Dag van de Arbeid in Toronto, 1900

Rondom het jaar 1920 was Toronto de tweede stad van Canada, zowel qua bevolkingsaantal als qua economische rol, in beide gevallen was Montréal toentertijd de belangrijkste stad van het land. Desondanks was de aandelenhandel de “Toronto Stock Exchange” in 1934 de grootste van Canada. Na de Tweede Wereldoorlog kwam er een enorm aantal immigranten uit Europa naar Toronto. Tegen het jaar 1980 werd het de grootste stad van het land, en grote bedrijven en internationale banken begonnen zich in Toronto te vestigen.

Het woord “Toronto” komt uit de Iroquois taal, en betekent letterlijk “plaats waar bomen in het water staan”. Deze betekenis slaat op de regio ten noorden en ten zuiden van wat inmiddels bekend staat als ‘Lake Simcoe’ (toen Lake Toronto’), waar de Huron Indianen, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, hun visvangst uitvoerden.

04:45 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, ontario, hoofsstad, toronto, geschiedenis |  Facebook |

06-03-08

Ontario -Toronto

 toronto_area_map

125px-Toronto_Flag.svg  Toronto_Coat_of_Arms


Toronto is de grootste stad van Canada, de hoofdstad van de provincie Ontario en is een officiële wereldstad. In 2005 had de stad een inwonertal van 2,6 miljoen waarmee het de vijfde stad van Noord-Amerika was, na Mexico-stad, New York City, Los Angeles en Chicago. In Groot Toronto, oftewel de “Greater Toronto Area “ woonden ongeveer 5,3 miljoen inwoners. In het Engels worden de inwoners van Toronto “Torontonians” genoemd. Toronto is het economische centrum van Canada en is de belangrijkste stad van het land op het gebied van financiën, telecommunicatie, media, softwareontwikkeling en medische wetenschap. De beroemde CN Toren is letterlijk slechts één van de hoogtepunten van Toronto’s skyline, en is slechts één van de vele hoogbouwprojecten in de stad. Toronto heeft een etnisch zeer gemengde bevolking, omdat de stad veel immigranten van over de hele wereld heeft aangetrokken. Toronto wordt vaak geroemd als een van de meest leefbare steden ter wereld, onder andere door haar milieuvriendelijkheid, hoge welvaart en relatief weinig misdaad (vergeleken met andere grote steden).

The City of Toronto

cn tower De wolkenkrabbers in Downtown

Downtown Een straat in ‘Gay village’

shopping Shopping centrum Sears

Toronto’s skylineToronto’s skyline

04:45 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, ontario, hoofdstad |  Facebook |

02-03-08

Niagara falls Ontario

Aerial View of Niagara Falls - Ontario - Canada
  Aerial View of Niagara Falls - Ontario - Canada

Treinstation van Niagara Falls Treinstation van Niagara Falls

Niagara Falls is een stad in de Canadese provincie Ontario met 78.815 inwoners (2001). De stad ligt aan de rivier Niagara tegenover de gelijknamige Amerikaanse stad Niagara Falls in de staat New York. Bijna allesbepalend in de stad zijn de Niagarawatervallen, die honderdduizenden toeristen naar de stad lokken.De regio rondom de Niagarawatervallen was sinds de 17e eeuw regelmatig bewoond, eerst door Irokezen, daarna door Europese immigranten, die gefascineerd waren door de watervallen. In de vroege 19e eeuw begon het toerisme naar de watervallen en sinds de stichting van de stad in 1903 is dit voor Niagara Falls de belangrijkste bron van inkomsten. Als gevolg daarvan kent de stad een zeer groot aantal hotels.

niagara14pg

niagara1024

Niagara Falls Ontario Canada3

De Niagarawatervallen (Engels: Niagara Falls, Frans: Chutes Niagara) behoren tot de grootste en bekendste watervallen ter wereld. De waterval bestaat uit drie delen: de Horseshoe Falls, de American Falls en de Bridal Veil Falls. Ze liggen op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada tussen de gelijknamige steden Niagara Falls in de Amerikaanse staat New York en Niagara Falls in de Canadese provincie Ontario. De steden zijn verbonden door de Rainbow Bridge, een brug over de rivier de Niagara.

Het verval van de watervallen is niet erg groot, gemiddeld ongeveer 60 meter totaal, maar de breedte en de hoeveelheid water die de Niagarawatervallen passeert maken ze tot een groot spektakel. Vanaf de Amerikaanse kant sta je naast het water dat over de rand naar beneden valt. Vanaf de Canadese kant kun je niet alleen de American Falls maar ook de Horseshoefalls in hun volle glorie bewonderen.

Er wordt in Niagara veel elektriciteit opgewekt en de hoeveelheid water die over de watervallen naar beneden stort is dan ook vrij nauwkeurig geregeld. De watervallen hebben zich in geologisch ijltempo door het dal van de rivier de Niagara heen bewogen en een stukje verder stroomafwaarts is te zien met wat voor kracht de maalstroom van het gevallen water de rotsen aan de voet van de val heeft uitgehold. Er zijn daar nauwe sleuven van vele meters diep in de rotsen gevonden waar nauwelijks een mens in past. Het is dan ook niet verstandig zich aan de voet van de waterval te begeven, van daar keert niemand terug.

Toeristen kunnen de watervallen van dichtbij bekijken door plaats te nemen op de Maid of the Mist, een bootje waarmee zeer dicht langs de watervallen wordt gevaren. De toeristen op het bootje krijgen van de organisatie achter deze attractie een regenjas om, zodat zij en hun fotomateriaal niet nat worden.

De drie watervallen

Horseshoe Falls

Horseshoe Falls
Horseshoe Falls

De Horseshoe Falls, ook bekend als Canadian Falls, is het bekendste deel van de Niagarawatervallen. Ongeveer 90% van het water van de rivier de Niagara stroomt over de Horseshoe Falls, terwijl ongeveer 10% over de American Falls stroomt. De naam 'hoefijzerwaterval' komt van de halfronde vorm die deze waterval heeft. Dit deel van de Niagarawatervallen ligt op de grens van de Verenigde Staten en Canada, voor het grootste deel op Canadees grondgebied, om precies te zijn tussen Terrapin Point op Goat Island in de staat New York en Table Rock House in Ontario.

De Horseshoe Falls zijn 671 meter (2,200 ft) breed. In het midden van de Horseshoe Falls is het water ongeveer 3 meter (10 ft) diep en passeert het de rand van de waterval met 32 km/u (20 mph). De hoogte van de waterval is 53 meter (173 ft). De diepte van de rivier aan de voet van de watervallen is zelfs meer dan de hoogte van de waterval, namelijk 56 meter (184 ft) naar schatting.

American Falls

American Falls en Bridal Veil Falls
American Falls en Bridal Veil Falls

De American Falls is de grootste van de twee Niagarawatervallen die volledig in de Verenigde Staten liggen. De breedte aan de top van American Falls is ongeveer 253 meter (830 ft) in een rechte lijn. De totale lengte van de gebogen rand is ongeveer 290 m (950 ft). De diepte van het water aan de top van American falls bedraagt slechts 0,6 m (2 ft).

Bridal Veil Falls

De kleinste van de drie watervallen is de Bridal Veil Falls. Net als de American Falls ligt deze waterval volledig op grondgebied van de Verenigde Staten, tussen Luna Island en Goat Island. De Bridal Veil Falls meet aan de top slechts 17 meter (56 ft). Het verval van Bridal Veil Falls is 24 m (78 ft), gemeten tot aan de rotsblokken onderaan de watervallen. Aan de voet van de watervallen ligt, 31 m (103 ft) onder de top, de Maid of the Mist Pool. Het totale verval bedraagt 55 meter (181 ft).

06:15 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, ontario, falls |  Facebook |

01-03-08

Hamilton (Ontario)

hamiltonmin

Hamilton is een stad in het zuiden van de provincie Ontario in Canada. Het is de vierde grootste gemeente van Ontario, en de tiende grootste stad van Canada. Hamilton had in 2006 504.559 inwoners. De haven van de stad, gelegen aan het Ontariomeer, wordt ook wel de meest natuurlijkgevormde haven ter wereld genoemd.

Bekende instellingen in de stad zijn het vliegtuigmuseum Canadian Warplane Heritage, het Canadese Football Hall of Fame en de Koninklijke Botanische Tuin (Royal Botanical Gardens).

In 2003 werd in Hamilton het Wereldkampioenschap wielrennen georganiseerd. De Spanjaard Igor Astarloa won.

Het motto van de stad is Together Aspire - Together Achieve (Samen Streven - Samen Een Prestatie Leveren).

-HamiltonOntarioSkyline

Geschiedenis

Aan het begin van de negentiende eeuw was Hamilton één van de kandidaten om de hoofdstad van Ontario te worden. Alhoewel de stad uiteindelijk niet gekozen werd, kochten veel zakenmensen, en politici hier een landgoed. Het bekendste is het Dundurn Castle met 35 kamers. Het was eigendom van een voormalige eerste minister van de provincie.

Hamilton werd later een centrum van ijzer- en staalindustrie. Tegenwoordig speelt de dienstensector een grotere rol.

 

Geografie

Hamilton ligt in het zuidoosten van de provincie Ontario, in Canada. Het ligt vlakbij Toronto. De stad ligt aan het Ontariomeer, en heeft daar een natuurlijke haven.

Demografie

Hamilton had in 2006 504,559 inwoners. De agglomeratie had 692,911 inwoners. Een derde van de bevolking is niet geboren in Canada. De meeste mensen zijn dus van Canadese oorsprong, maar er zijn ook veel inwoners uit Engeland, Schotland en Ierland. Er zijn ook 32.330 mensen van Nederlandse oorsprong.

De meeste mensen zijn christelijk (77.56%), maar er wonen ook moslims (1.96%), joden, boeddhisten en hindoes (alledrie minder dan 1%) in Hamilton.

hamilton
Pier4ParkHamilton2

06:15 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, hamilton, ontario |  Facebook |

29-02-08

Windsor (Ontario)

winston
Windsor is een stad in de
provincie Ontario in Canada, gelegen aan de rivier Detroit tegenover de stad Detroit in de Amerikaanse staat Michigan. Het is de meest zuidelijke stad in Canada en de enige plaats waar men noordelijk moet reizen om van Canada naar de Verenigde Staten te gaan.

winston carnaval

Geschiedenis

De eerste nederzettingen in wat nu Windsor is werden in 1749 gesticht en daarmee is het de oudste Europese nederzetting in Canada buiten de provincie Québec. De bevolking bestond voornamelijk uit Franstaligen en de nederzetting werd Petite Côte genoemd. In 1794, in de periode vlak na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, werd de plaats Sandwich gesticht wat later werd omgedoopt in Windsor. Het werd officieel een stad in 1892. Voor het uitbreken van de Amerikaanse Burgeroorlog was Windsor een belangrijke tussenstation in de zogenaamde Underground Railroad, een route die ontsnapte slaven volgden vanuit het zuiden van de VS via het vrije noorden naar Canada toe.

Demografie en economie

Het inwonertal van Windsor in 2005 was 209.000, terwijl als men de voorsteden meerekent het inwonertal 340.000 is. Windsor is een industriestad met vooral veel automobielindustrie, mede door de nabijheid van Detroit. Een andere belangrijke bron van inkomsten is het Casino van Windsor. De stad kent één van de hoogste werkloosheidcijfers van Canada en tevens een relatief hoge criminaliteit. De Ambassadorbrug tussen Windsor en Detroit is één van de drukste internationale grensovergangen ter wereld. Verder zijn er een tunnel en een treintunnel die de stad met Detroit verbinden

Winston is ook de geboorteplaats van Shania Twain

shania twain winston

06:45 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, ontario, steden, winston, shania twain |  Facebook |

28-02-08

Ambassador Bridge

Ambassador_bridge_eveningDe Ambassador Bridge is een hangbrug over de rivier de Detroit tussen de Amerikaanse stad Detroit, Michigan en het Canadese Windsor, Ontario. De brug heeft een totale lengte van 2286 meter en een centrale overspanning van 564 meter. Hij was daarmee de langste hangbrug in de wereld ten tijde van haar opening in 1929 tot 1931.

De Ambassadorbrug is de drukste internationale grensovergang in Noord-Amerika en is van essentieel belang voor de handel tussen de VS en Canada. Ongeveer een kwart van alle Canadese exportproducten verlaat via deze brug het land. Gemiddeld maken elke dag zo'n 10.000 voertuigen gebruik van deze brug.

Externe links

Officiële site van de Ambassadorbrug

Artikel The building of the Ambassador Bridge in de Detroit News

07:00 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (1) | Tags: canada, brug, ontario |  Facebook |

24-02-08

Ontario


Ontario-mapWapen van Ontario

Ontario heeft als  hoofdstad  Toronto.De provincie ligt in het hart van Canada, . Het is de dichtbevolkste streek van het land met 12.686.952 inwoners (2006) en het beslaat 1.076.395 km². Ontario, dat zijn naam dankt aan het Ontariomeer, is economisch verreweg de belangrijkste provincie van het land. Ontario was in 1867 één van de vier originele provincies van de Confederatie Canada.

Aan de noordzijde wordt de provincie begrensd door Hudsonbaai. Ten westen ervan ligt Manitoba, en ten zuiden de Amerikaanse staten Minnesota, Michigan, Ohio, Pennsylvania, en New York. In het oosten wordt Ontario begrensd door Québec

Geschiedenis

Ontario werd, voor de eerste Europese ontdekkingsreizigers het gebied betraden, bewoond door diverse indianenstammen, onder andere Ojibway, Iroquois en Algonquian. Rond 1610-1615 werd het gebied verkend door de Fransen en Henry Hidson verkende de baai die nu zijn naam draagt. Franse en Engelse koloniale belangen kwamen in Noord Amerika diverse malen met elkaar in conflict en zo ook in Ontario. In 1763, na afloop van de Franse en Indiaanse oorlog, kwam het gehele gebied onder Engelse controle en werd Ontario in 1774 bij Québec gevoegd. Na afloop van de Amerikaanse Revolutie vestigde veel Britse Loyaliste zich in Ontario en in 1791 werd Québec opgesplitst en werd het gebied dat nu Ontario beslaat omgedoopt in Boven Canada.Tijdens de Oorlog van 1812 vielen Amerikaanse troepen Boven Canada binnen en York, het latere Toronto werd platgebrand. De Amerikanen die wel de controle over de Grote Meren verkregen slaagde er echter niet in om vaste voet aan de grond te krijgen en werden terug over de grens gedreven. Na de oorlog kwam een stroom van immigranten op gang die de bevolking snel deed groeien. Na enige rebellies werd in 1840 Boven Canada weer verenigd met Franstalige Québec met als doel de Britse Noord-Amerikaanse bezittingen met elkaar te intigreren. In 1867 vormde Boven Canada, nu Ontario genoemt, samen met 3 andere provincies de Confederatie Canada.Ontario groeide al snel uit tot de economische motor van Canada en het gebied dat tot de provincie behoorde werd flink naar het noorden en westen uitgebreid. In 1904 opende de Ford autofabrieken hun eerste installatie in Canada in Ontario gevolg door General Motors een decennium later. De automobielindustrie zou lange tijd een grote drijfveer achter de Ontariaanse economie zijn.Na de Tweede Wereldoorlog kreeg Ontario een steeds meer cultureel diverse bevolking met de intocht van Oost-Europeanen en Aziaten en een verharding van Québecs nationalisme in de jaren 1970 zorgde voor een influx van Engelstaligen uit die provincie. In 1985 kwam een einde aan een decennia lange periode waarin de Progressief-Conservatieven de provinciale politiek beheerste en sindsdien wordt de regering in Ontario afwisselend door de Conservatieven en Liberalen gevormd met in de jaren 1990 een desastreus verlopen experiment waarin de socialistisch georiënteerde NDP de regering vormde hetgeen leidde tot een ernstige economische neergang. Hoewel Ontario aan het begin van de 21e eeuw nog altijd de grootste bevolking en economie van Canada kent, levert het toch steeds meer invloed in ten voordele van de westelijke provincies.

Bestuur en politiek

Het bestuur in de provincie Ontario bestaat, zoals in de andere provincies ook het geval is, uit de Luitenant-Goeverneur-Generaal, die de kroon vertegenwoordigd, en een gekozen regering onder leiding van de premier. De premier, zo genoemd om verwarring met de Federale Minister-President te voorkomen, is normaliter leider van de grootste partij in de provinciale wetgevende vergadering, de Legislative Assembly of Ontario. Dit systeem van bestuur is vastgelegd in de British North America Act van 1867 en gebaseerd op het Westminster Model dat ook in Groot Brittannië wordt gebruikt. De wetgevende vergadering telt 103 zetels en de leden worden in Ridings gekozen door de bevolking.

Gedurende het merendeel van de 20e eeuw, van 1905 tot 1985, was de Progressief-Conservatieve Partij aan de macht met slechts kleine onderbrekingen. Na een schifting in 1985, toen de Progressief-Conservatieven naar rechts trokken, kwam er meer variatie in het bestuur met van 1985 tot 1990 een Liberale regering en tussen 1990 en 1995 een regering die werd gevormd door de socialistische NDP. 5 jaar van NDP bestuur, zij wonnen tot hun eigen verbazing de verkiezingen van 1995 en waren niet opgewassen tegen de verantwoording die regeren met zich meebracht, leidde tot een economische neergang en de terugkeer van de Progressief-Conservatieven. Sinds 2002 is de Liberale Partij weer aan de macht.

Bij Federale parlementsverkiezingen behalen de Liberalen in de regel het grootste deel van hun zetels in het Canadese parlement in Ontario en met name het gebied rond Toronto staat bekend als een Liberaal bastion. In de meer agrarische delen van Ontario hebben de Conservatieven de meeste aanhang terwijl in het zuidwesten, rond Windsor, de NDP veel aanhang heeft.

Ontario heeft verreweg de grootste economie van Canada met in 2003 een Bruto Nationaal Product van $494.229 miljard oftewel meer dan 40% van het Canadese totaal en groter dan dat van bijvoorbeeld België. Ontario heeft echter zijn status van rijkste provincie per hoofd van de bevolking aan Alberta moeten inleveren. Een belangrijke reden voor de sterke economie is onder andere de ligging van de provincie in het centrum van het Noord-Amerikaanse continent en de verbindingen die het heeft met de Verenigde Staten.

De dienstensector beslaat ongeveer 70% van de economie. Toronto is het belangrijkste zakencentrum van Canada en vele nationale en internationale corporaties evenals banken hebben er hun hoofdkantoor hoewel de concurrentie van Calgary op dit gebied steeds heviger wordt. De industriële basis van Ontario ligt in het gebied van de Golden Horseshoe rond Toronto en in het zuidwesten rond Windsor, de Motorcity van Canada. Grote verliezen in de automobielindustrie aan het begin van de 21e. eeuw hebben echter een grote slag toegebracht aan de economie in onder andere Windsor en Oshawa. De petrochemische industrie, bosbouw en mijnbouw zijn ook belangrijke componenten van de economie. Sudbury is een grote nickelmijn rijk en rond Hamilton is de staalindustrie geconcentreerd.

Landbouw, eens de grootste tak van de economie, is thans van slecht beperkt belang en maakt minder dan 2% van de economische productie uit.

Toerisme is eveneens een belangrijke bron van inkomsten en is met name van belang in Toronto en rond de Niagara watervallen.

Transport

De St. Lawrence Seaway is een systeem van gekanaliseerde rivieren en meren die de Grote Meren met de Atlantische Oceaan verbindt en middelgrote zeewaardige schepen toegang tot het Noord-Amerikaanse binnenland verschaft.Het zuiden van Ontario kent een redelijk goed wegennet met belangrijke snelwegen die de grote steden met elkaar verbinden. De snelweg van Toronto naar Windsor is één der drukste in Noord Amerika en sluit aan op de grensovergangen tussen Canada en de Verenigde Staten, met name die tussen Windsor en Detroit, de drukste internationale grensovergang in de wereld.De luchtvaart is van essentieel belang in het dunbevolkte noorden van Ontario waar veel plaatsjes niet per spoor of weg bereikbaar zijn en waar luchttransport de enige verbinding met de buitenwereld vormt. De belangrijkste internationale luchthaven van Ontario is Lester B. Pearson International Airport in Toronto die behalve internationale verbinden ook lijndiensten met alle belangrijkse steden in Ontario onderhoudt.

Onderwijs

In Ontario bestaat schoolplicht voor kinderen tussen 6 en 16 jaar oud en is meest gratis. Er bestaat een publiek en een Katholiek schoolsysteem die door de provincie gefinancieerd worden. Scholen van niet katholieke, religieuze aard worden niet door de provincie gefinancieerd. Er zijn verschillende belangrijke universiteiten rondom Toronto en elders in Ontario.

Ontario, gelegen in het centrum van Canada, is de enige provincie die aan de Grote Meren grenst. Van oost naar west meet de provincie zo'n 1690 km terwijl van noord naar zuid de provincie ongeveer 1730 km beslaat. Het gebied wordt in drie regio's opgedeeld:

Het Canadees Schild - dit gebied beslaat ongeveer de helft van de oppervlakte van Ontario en is dun bevolkt en meest ongeschikt voor landbouw. Het ligt in het noordwesten en centrale gedeelte van Ontario. Het Canadees Schild wordt gekenmerkt door de vele Meren en rivieren die het rijk is. Hoewel de grond zich niet leent voor agrarische doeleinden is het bijzonder rijk aan natuurlijke grondstoffen en mineralen.

De Hudsonbaai Laaglanden - deze laaglanden (gemiddeld niet meer dan 150m boven zeeniveau zijn vrijwel onbevolkt. Het ligt in het noorden van de provincie waar het vanaf het Canadees Schild naar de Hudsonbaai afloopt. De rotsen van de Hudsonbaai Laaglanden slijten minder snel onder erosie dan die van het Schild en sinds de laatste grote ijstijd is het gebied langzaam aan het opveren. Door de slechte afwatering van deze laaglanden is een groot deel van het gebied vrij moerassig van aard. In het noordoosten ligt Ontario's hoogste punt op 693 meter boven zeeniveau.

De St. Lawrence Vallei en de Grote Meren - ten zuiden van het Canadees Schild ligt de dichtbevolkte vallei van de St. Lawrence rivier en het gebied rond de Grote Meren, gescheiden door een kleine uitloper van het schild zelf. Het terrein ten noorden van de Grote Meren is enigszins heuvelachtig. Het meest zuidelijke punt van Ontario, Pelee Island, ligt op ongeveer dezelfde breedtegraad als Madrid.

Meren en rivieren

Hoewel Ontario niet direct aan zee grenst heeft het toch een totale kustlijn van zo'n 5000 km aan zowel de Grote Meren als de Hudsonbaai. Vier van de vijf Grote Meren grenzen aan Ontario - alleen het Michiganmeer ligt geheel in de Verenigde Staten. Het gebied is van groot belang voor de economie vanwege de verbindingen die het biedt met zowel de VS als de verbinding, via de Saint Lawrencerivier, met de Atlantische Oceaan. De kust aan de Hudsonbaai, en de Jamesbaai, een arm van de Hudsonbaai, is economisch onbelangrijk vanwege de hoge noorderlijke ligging.

Andere grote meren in Ontario zijn onder andere Saint Clairmeer, Lake of the Woodsmeer, Simcoemeer, Nipigonmeer en Nipissingmeer. Verder kent de provincie vele duizenden kleinere meren en meertjes die in het noorden en het westen in meest onbegaanbaar terrein verspreid liggen in het Canadees Schild.

De belangrijkste rivieren zijn de Saint Lawrencerivier, die de Grote Meren met de Atlantische Oceaan verbindt, en de Detroit, die gelegen tussen Detroit, Michigan en Windsor, Ontario ligt en een grote economische betekenis heeft. De meeste andere rivieren van Ontario zijn slecht begaanbaar hoewel sommige, zoals de rivieren de Ottawa en Niagara gebruikt worden voor de opwekking van hydroelektriciteit. Rond Niagara bevinden zich ook de bekende Niagarawatervallen.

Klimaat

Vanwege de grote oppervlakte en ligging van Ontario is het klimaat zeer gevarieerd. In het zuiden van de provincie, rond Windsor, heerst een, voor Canada, gematigd en vochtig klimaat met gemiddelde temperaturen van rond de 23 graden celsius in de zomer tot -4 graden in de winter. De aanwezigheid van de Grote Meren heeft een temperend effect op het klimaat hoewel in de winter zware sneeuwstormen kunnen voorkomen aan de rand van de meren door de westelijke winden die vanaf het water overland blazen. Zuidwest Ontario heeft de hoogste mate van tornados van Canada en wordt algemeen als een uitloper van Tornado Alley gezien. De ligging van zuid Ontario aan de grens waar warme winden vanuit de VS en koude luchtmassas vanaf het Arctische gebied regelmatig samenkomen, kent vele soms zware onweersbuien.

Verder naar het noorden is het klimaat harder van aard met korte, warme zomers en lange, koude tot zeer koude winters. Temperaturen die tot onder de -40 graden dalen komen regelmatig voor in het hoge noorden van Ontario. Aan de rand van de Hudsonbaai is de gemiddelde vorstvrije periode in de zomer slechts ongeveer 60 dagen lang.

Ontario heeft de grootste bevolking van alle provincies van Canada met, volgens de volkstelling van 2006, 12.686.952 inwoners. Het grootste deel van deze bevolking woont op slechts een klein percentage van het totale gebied, voornamelijk in het zuiden van de provincie en langs de zuidwestelijk grens met de Verenigde Staten. Het dichtbevolkste deel van Ontario is het gebied tussen Toronto en Niagara en staat bekend als de Golden Horseshoe. De regios rond Ottawa en het Ontario Schiereiland van London tot Windsor zijn ook dichtbevolkt. Hoewel tot aan ongeveer 1900 de bevolking voornamelijk op het platteland leefde is de bevolking sindsdien voor het overgrote deel in de stedelijke gebieden geconcentreerd.

De totale bevolkingsgroei van Ontario bedroeg tussen 1991 en 2001 ongeveer 14%, grotendeels gevoed door immigranten die zich voornamelijk rond Toronto en de andere grote steden vestigen. De grootste etnische groepen zijn mensen van Britse en Franse afkomst die 25% respectievelijk 5% van de bevolking uitmaken. Verder zijn er grote groepen Italianen en andere Europeaanse gemeenschappen en, vooral sedert het einde van de 20e eeuw vele zuid-Aziaten, Libanezen en Somaliërs. De meer dan 70.000 indianen die in Ontario wonen leven meest op reservaten en de meerderheid van hen behoort tot de Ojibway.

De belangrijkste godsdienten zijn het Rooms-katholicisme en het protestantisme die elk ongeveer 35% van de bevolking uitmaken. Verder bevinden zich in de steden grote groepen Moslims en is zo'n 16% van de Ontarians niet-godsdienstig.

Steden

Alle grote steden van Ontario liggen in het zuiden van de provincie. De hoofdstad, Toronto telt bijna 2 1/2 miljoen inwoners terwijl het stedelijke gebied meer dan 4 miljoen mensen telt ofwel zo'n 15% van de totale Canadese bevolking.

10 grootste steden in Ontario zijn :Toronto-Ottawa-Missisauga-Hamilton-London-Brampton-Markham-Winsor-Kitchener-Vaughan.

 

06:00 Gepost door Hexana in PR Ontario | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, provincie, steden |  Facebook |