09-03-08

Prins Edwardeiland-Charlottetown

 765px-PEI-basemap

Charlottetown_Escudo flag

Charlottetown is een Canadese stad en tevens de hoofdstad van de provincie Prins Edwardeiland. De stad heeft 32.245 inwoners (2001) en een oppervlakte van 44,33 km². Samen met de 'voorsteden' heeft de stad 58.358 inwoners. Charlottetown ligt aan de Hillsboroughbocht, waar de drie rivieren Hillsborough, Yorke en Eliot samenkomen.

Charlottetown Harbour

De Haven

Geschiedenis

In 1720 bouwden de Fransen een versterking met de naam Port la Joie op de plaats van het huidige Charlottetown. Nadat de Engelsen in 1763 de controle over Prins Edwardeiland overgenomen hadden, werd de plaats hernoemd ter ere van Charlotte Sophie, echtgenote van Koning George III. In 1864 vond in Charlottetown een conferentie plaats, die de vereniging van Canada beklonk. In 1866 verwoeste een zware brand grote delen van de stad.

Economie

De belangrijkste industrieën zijn de levensmiddelenindustrie en de vervaardiging van producten uit hout, staal en wol. Ook het toerisme is van economisch belang voor de stad.

Onderwijs en cultuur

In Charlottetown bevinden zich de University of Prince Edward Island, het in 1847 gebouwde Province House, dat het parlement van het eiland huisvest en het museum Confederation Centre of the Arts.

Het jaarlijks plaatsvindende Charlottetown Festival is de grootste attractie voor het toerisme op het eiland.

Officiële website

Meer weten maar in het engels Wikipedia

Heritage buildings 

Province House in CharlottetownProvince House

Victoria_row

19-02-08

Prins Edwardeiland

Afbeelding:Prince Edward Island-map.pngWapen van Prins Edwardeiland

Prins Edwardeiland of Prins Eduardeiland (Engels: Prince Edward Island, meestal afgekort tot PEI; Frans: Île-du-Prince-Édouard; Micmac: Epekwitk of Abegweit) en het is tevens de naam van het hoofdeiland van deze provincie; beiden zijn vernoemd naar Eduard, hertog van Kent. De provinciehoofdstad is Charlottetown. Prins Edwardeiland grenst in het westen aan New Brunswick (sinds 1997 zijn beide provincies middels de Confederation Bridge met elkaar verbonden), in het zuiden aan Nova Scotia en in het noordoosten aan Newfoundland en Labrador.

De Confederation Bridge is een 12,9 km lange tolbrug die de Canadese deelstaat Prins Edwardisland verbindt met het Canadese vasteland.

De brug werd geopend op 31 mei 1997. Op dat moment was het de op zes na langste brug ter wereld. In 2005 stond hij qua lengte op de 11e plaats.

300px-Confederation_Bridge_whole_length_from_air

Geografie

De provincie Prins Edwardeiland heeft een totale oppervlakte van 5683,91 km² (InfoPEI, 2004), waarmee zij de kleinste van Canada's dertien deelgebieden is. Het hoogste punt ligt op slechts 152 m boven zeeniveau.

De provincie telt 138.519 inwoners (2006)

voor een oppervlakte van 5660km²

Hun Vlag werdt  op  24 maart 1964 in gebruik genomen

InfoPei

Wikipedia