26-03-08

Saskatchewan -Saskatoon

Saskatoon-Aerial
Saskatoon is de grootste
stad in de Canadese provincie Saskatchewan. De stad is gelegen aan de rivier de South Saskatchewan.

250px-Saskatchewan_River_2

Saskatoon telt zo'n 206.500 inwoners en ligt op een hoogste van 481 meter boven zeeniveau. De stad beslaat een oppervlakte van 144 km². Saskatoon kent een gevarieerd klimaat met hete zomers en koude winters. In totaal kent Saskatoon ongeveer 2381 uur zonneschijn per jaar, één van de hoogste waardes van Canada.

Saskatoon is een belangrijk centrum voor de distributie van Saskatchewan's landbouwoogst, vooral granen. Het is tevens een belangrijk mijnbouw centrum.

landbouw

De eerste nederzettingen in wat later Saskatoon zou worden werden in 1883 gesticht en 23 jaar later werd het officieel een stad. De naam van de stad is afgeleid van het Cree woord mis-sask-quah-toomina wat de naam voor een lokaal voorkomende vrucht is.

255px-Saskatoon_Skyline_NightSaskatoon wordt wel The City of Bridges genoemd vanwege de 7 bruggen die de stad rijk is. Het internationale vliegveld van Saskatoon is vernoemd naar de voormalige minister-president van Canada John Diefenbaker.


255px-Hotel_Bessborough_rear_2Het  Delta Bessborough hotel is gebouwd door  Canadian National Railway tussen 1928 en  1932 in is in de zelfde stijl als vele  kastelen gebouwd door Canada's other railway hotels.

06:00 Gepost door Hexana in PR Saskatchewan | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, saskatchewan |  Facebook |

16-03-08

Regina - Saskatchewan.

Regina is de hoofdstad van de Canadese provincie Saskatchewan. In 2006 had de stad 179.246 inwoners, en de agglomeratie 194.971 inwoners. ReginaRegina heeft een oppervlakte van 118,66 km² en ligt op 577 meter hoogte.

Regina is gesticht in 1882 en is genoemd naar de Britse koningin Victoria, oftewel Victoria Regina, wiens dochter Louise indertijd gehuwd was met de gouverneur-generaal van Canada.

Canada004

De stad is de enige grote plaats op cultureel en commercieel gebied in de wijde omgeving en trekt daarom bezoekers aan vanuit de omliggende staten in zowel Canada als de Verenigde Staten (North Dakota en Montana). De stad heeft een droog landklimaat met warme zomers en strenge winters. De gemiddelde temperatuur ligt op 2.9 graden celsius, terwijl het in de winter gemakkelijk -30 graden of lager kan worden. De omgeving van Regina is oorspronkelijk een boomloze, vruchtbare vlakte. Alle bomen in de stad (parken) zijn daarom ook aangeplant.

Regina-canada-1

Leslie Nielsen, bekend van de The Naked Gun en Scary movie-films is geboren in Regina.

07:00 Gepost door Hexana in PR Saskatchewan | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, saskatchewan |  Facebook |

26-02-08

Saskatchewan


Saskatchewan-mapWapen van Saskatchewan

 Saskatchewan heeft  Regina als hoofdstad .De provincie heeft een oppervlakte van 651,900 km² en iets minder dan 1 miljoen inwoners. De provincie dankt haar naam aan de gelijknamige rivier de Saskatchewan.

De rivier Saskatchewan
De rivier Saskatchewan

Saskatchewan is één van de prairieprovincies van Canada grenzend aan Alberta in het westen en Manitoba in het oosten. Ten noorden van de provincie ligt Northwest Territories terwijl het in het noordoosten aan één punt aan Nunavut raakt. De zuidgrens van Saskatchewan is de 49e breedtegraad, wat tevens de grens met de Amerikaanse staten Montana en North Dakota is.

Saskatchewan is overwegend vlak met als hoogste punt Cypress Hill, met een hoogte van 1.392 meter boven zeeniveau. De belangrijkste rivieren zijn de Saskatchewan, de Assiniboine en de Churchill. Ongeveer de helft van Saskatchewan is bedekt door bossen terwijl er, mede in het noorden van de provincie, talrijke, veelal kleine, meren te vinden zijn.

Regina, de hoofdstad van de provincie, heeft een inwoneraantal, volgens de volkstelling van 2001 van 178.225 terwijl de grootste stad, Saskatoon 206.500 inwoners telt.

De eerste Europese nederzetting in wat later de provincie Saskatchewan zou worden, Cumberland House, was een handelspost van de Hudson's Bay Company, gesticht in 1774. Voor die tijd werd het gebied bewoond door de Athapascan, Algonkin en Nakota-Sioux indianen.

In 1870 kwam het gebied onder jurisdictie van de Northwest Territories en na de aanleg van de Canadian Pacific Railway nam de bevolking snel toe. Op 1 september 1905 tenslotte werd de Province of Saskatchewan gecreëerd en tot de Canadese confederatie toegelaten als 9e provincie.

Op provinciaal niveau leunt de provincie, meer dan de andere provincies van Canada, naar links in politiek opzicht. De socialistisch getinte NDP heeft meermalen de regering gevormd. Opmerkelijk genoeg leunt Saskatchewan tijdens federale verkiezingen juist naar rechts. Bij de verkiezingen van 23 januari 2006 wonnen de Conservatieven 12 van de 14 Ridings, de overige twee werden veroverd door de Liberalen.

In 2004 telde Saskatchewan 988.980 inwoners, een lichte stijging vergeleken met 1996 en 2001. De provincie telde in 1911 minder dan een half mijoen mensen waarna de bevolking in twintig jaar tijd bijna verdubbelde. Sindsdien is de groei gestagneerd en blijft het bevolkingsaantal net onder de één miljoen steken. De oorspronkelijke bewoners vormen ongeveer tien procent van het totaal.

Landbouw vormt de belangrijkste bron van inkomsten. Vooral de teelt van tarwe is daarbij van belang. Daarnaast vormt deze provincie wereldwijd de belangrijkste bron van uranium.

de provincie wordt ook dikwijls de graan schuur van Canada genoemd

06:00 Gepost door Hexana in PR Saskatchewan | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, provincie, rivier |  Facebook |