25-03-08

Yukon-Whitehorse

scenic_whitehorse
Whitehorse is een
stad in Canada en tevens hoofdstad van het Canadese Yukon Territory, sinds 1952. In dat jaar verhuisde het bestuur van het territorium van Dawson City naar Whitehorse. De ruim opgezette stad heeft 23.205 inwoners (2004) en een oppervlakte van 416,44 km².

canada

Verbindingen

Whitehorse heeft, ondanks zijn geïsoleerde ligging, goede verbindingen:

White Pass & Yukon RouteWhite Pass & Yukon Route2

de
White Pass & Yukon Route (spoorlijn);

yukon rivier
de
Yukon (rivier): deze is slechts 3 maanden bevaarbaar, vanaf Whitehorse tot aan de monding, de rest van het jaar is de rivier dichtgevroren;

Alaska_highway
de
Alaska Highway (snelweg).

De naam van de plaats is afkomstig van een stroomversnelling in de buurt van wat daardoor Whitehorse zou worden genoemd: het woest schuimende Klimaat

Whitehorse heeft, net als Yellowknife, een (sub)poolklimaat, het klimaat is hier ook extreem: Gemiddeld −22 °C in januari en 21 °C in Juli.

06:00 Gepost door Hexana in PR Yukon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, steden, yukon |  Facebook |

23-02-08

Yukon-Dawson City -Goudkoorst

image

Dawson City is een stad in het Canadese Yukon Territory. De stad heeft minder dan 2000 inwoners maar staat bekend om de goudkoorts die eind 19e eeuw op gang kwam. De goudzoekerskoorts van 1898 veranderde deze afgelegen plaats midden in de wildernis in de grootste stad (40.000 inw.) ten westen van Winnipeg en ten noorden van Seattle. De dagen zijn lang in de zomers van Dawson City. Activiteiten in dit stadje zijn onder andere een rondleiding door de goudvelden, een bezoek aan het Diamond Tooth Gerties Casino, boottrips op de rivier de Yukon en een bezoek aan de Gaslight Follies show in het Palace Grand Theatre. Dawson City ligt 248 km ten zuiden van de noordpoolcirkel en wordt gezien als toegangspoort naar dit gebied.

Afbeelding:Dawson1.jpg

Toen de goudmijnen uitgeput raakten, trokken de meeste bewoners weer weg uit dit barre gebied, en nam de plaats qua betekenis en bekentenis steeds verder af. Het dieptepunt hiervan werd officieel bevestigd in 1952, toen de stad zijn functie als hoofdplaats verloor aan Whitehorse.

Goudkoorts

In 1896 werd in Dawson City goud ontdekt op de plek waar een Indiaans visserskamp was gevestigd. Deze ontdekking leidde tot een ware stormloop waarbij duizenden mensen vanuit de hele wereld naar deze regio trokken. Na de turbulente Gold Rush riep de Canadese regering in 1898 de Yukon officieel uit tot een van de Canadese Territories.

De ontdekking van goud in 1896 die de ingrijpende Goudkoorts van Klondike in gang zette, wordt doorgaans toegeschreven aan drie pioniers uit de Yukon-regio. Het gebeurde allemaal op een zonnige namiddag in augustus toen George Carmack, Dawson Charlie en Skookum Jim langs Rabbit Creek trokken (later omgedoopt tot Bonanza Creek). Een andere versie van het ontdekkingsverhaal is dat ene mevrouw Carmack het goud aantrof toen ze George's kleren waste. Omdat er geen aanvoer van goederen van buitenaf bestond, pakten de mijnwerkers hun eigen voorraden in voor een tocht van 800 kilometer over woest terrein, bergpaden (bv. de Chilkoot en White Pass), meren en de Yukon-rivier.

dawson-view2

Klimaat

Dawson City heet een (sub)poolklimaat. In juli kan het gemiddeld zo'n 23°C worden, maar in januari is het ongeveer -31°C. Dus, net als wel meer plaatsen in het noorden van Canada, grote temperatuurschommelingen.

 Goudkoorts van Klondike

goud 2goudklomp

In 1896 werd goud gevonden in de Bonanza Creek, nabij Dawson City in Yukon Territory, Canada. Toen een aantal mijnwerkers in 1897 met hun goud in Seattle aankwamen, begon de grootste goudkoorts die de wereld tot dan toe had gezien. Duizenden goudzoekers trokken naar de regio Klondike in Yukon en daarom wordt deze beweging Klondike Goldrush genoemd. Dawson City groeide binnen een paar maanden tot een metropool van wel 40.000 inwoners.

De goudzoekers (miners) konden gebruikmaken van twee routes naar de Klondike: via land of via zee. De over-landroute ging dwars door Brits-Columbia en de zeeroute ging via de Inside Passage, een vaarroute tussen de eilanden voor de westkust van Canada. De meeste goudzoekers namen de route via zee. Ze kwamen dan in Skagway, Alaska aan, en moesten dan de Chilkoot pas oversteken. Na het nemen van de pas werd een vlot gebouwd en kon men de Yukon rivier afzakken tot Dawson City.

De goudvoorraad was snel uitgeput. Toen in 1899 in Nome in Alaska goud werd gevonden vertrokken de goudzoekers.

een zeer intersante site over yukon hier

06:00 Gepost door Hexana in PR Yukon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: canada, goud, toerisme |  Facebook |

22-02-08

Yukon

Afbeelding:Yukon Territory-map.pngWapen van Yukon

Yukon is een territorium van Canada. Het vormt het meest noordwestelijk gelegen deelgebied van Canada.

De Yukon werd een populaire bestemming in 1896, toen er goud werd gevonden in Bonanza Creek, nabij Dawson City. Dit was het startsein voor de Klondike Goldrush. Goudzoekers werden met bootladingen tegelijk vanuit Canada en de Verenigde Staten aangevoerd. In deze periode werd ook de White Pass & Yukon Route aangelegd. De Yukon is ook een rivier in het Yukon territorium en Alaska.

Geografie

Typisch berglandschap in Yukon Territory
Typisch berglandschap in Yukon Territory
Het territorium heeft een totale oppervlakte van 482.443 km², waarvan meer dan de helft bebost is. Het ligt ten noorden van de 60e breedtegraad tussen Alaska en de Northwest Territories in. Ten zuiden van de Yukon ligt Brits-Columbia terwijl het in het noorden reikt tot aan de Beaufortzee. De grens met de NWT loopt grotendeels langs de continentale waterscheiding.

Het hoogste punt is de top van Mount Logan op 5959 m boven zeeniveau. Het is tevens Canada's hoogste berg. De berg is onderdeel van het Nationaal park Kluane.

Het klimaat kent vele uitersten: 's zomers kan het meer dan 30°C worden, terwijl in de winter de temperatuur onder de -60°C kan zakken.

Het Yukon Hotel in Dawson City
Het Yukon Hotel in Dawson City

Het territorium telt 31.229 inwoners (2006), waarvan er 23.272 (2005) in de hoofdstad Whitehorse wonen.

Tijdens de goldrush rond 1896 steeg het inwonertal van Dawson City tot 40.000. Toen er geen goud meer te vinden was daalde dat aantal snel. Tegenwoordig wonen er ongeveer 2000 mensen in Dawson City.

Het nationaal park Kluane ligt in het zuidwesten van het territorium Yukon in Canada. Het park, dat is opgericht in 1976, omvat zo'n 22.000 km². In het park ligt Mount Logan, met zijn bijna 6000 meter de hoogste berg van Canada. Het landschap van het park wordt gedomineerd door bergen en gletsjers.

Nationaal Park Kluane is samen met Wrangell-St. Elias, Glacier Bay en Tatshenshini-Alsek opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

06:00 Gepost door Hexana in PR Yukon | Permalink | Commentaren (0) | Tags: provincie, canada, goud |  Facebook |